Uns esquís coberts de neu després de baixar una pista. (Foto: Eva Clota)
Els esquiadors esperen amb candeletes poder tornar a lliscar per les pistes. (Foto: Eva Clota)
Barcelona

La falta de fred i neu endarrereix una temporada d'esquí que encara no té data d'inici

Els termòmetres suaus i l'absència de nevades posen a prova la paciència dels amants de l'esquí, que aquesta temporada encara no tenen clar quan podran començar a lliscar sobre la neu. Els últims tres anys havien pogut estrenar temporada molt abans del que és habitual, especialment l'any 2008, quan el 8 de novembre ja es podia practicar aquest esport. Aquest any, en canvi, encara no està clar si podran obrir dissabte que ve, coincidint amb el pont de la Constitució. La previsió, tot i que amb tants dies de marge fa de mal fer, sembla que no parla de massa fred ni de neu fins passat aquell cap de setmana.

Alberto Alcántara / Eva ClotaActualitzat
La temporada 2008-2009 va ser històrica. La primera estació d'esquí a obrir portes ho va fer el 8 de novembre i la neu va permetre esquiar, amb més o menys condicions, fins al 10 de maig. Va ser una alegria per als amants de l'esport blanc i trencava amb la tònica habitual d'estrenar temporada pel pont de la Puríssima.

Els anys següents la tendència d'avançar l'inici de temporada es va mantenir, el 2009 s'obrien pistes el 14 de novembre i l'any següent el 20 del mateix mes.

Aquest any, moltes estacions preveien obrir aquest dissabte però han hagut de fer canvi de plans. De moment, sembla que haurem d'esperar una mica per tenir una nevada important a Catalunya.

La previsió

Els últims mapes de previsió tornen a marcar un petit descens de les temperatures per finals de setmana, acompanyat d'una cua frontal. Tot i això, no s'esperen precipitacions importants i només quedaria una mica enfarinat el vessant nord del Pirineu.

Després sembla que les temperatures es recuperarien i no tornarien a baixar fins una nova entrada de vents de mestral, prevista al voltant del 5 i el 6. Llavors sí que seria possible una nevada més important.

Amb aquest descens tèrmic més marcat també hi hauria millors condicions per a la fabricació de neu artificial. La producció de neu requereix baixes temperatures i el llindar de temperatura necessària s'incrementa a mesura que la humitat disminueix.


Anar al contingut