Tunis

El president tunisià renuncia a la reelecció per frenar unes protestes que continuen

El president de Tunísia, Ben Ali, ha fet alguns anuncis importants per intentar frenar les protestes que des de fa dies s'estenen al país i que ja han provocat, segons les ONGs, 66 morts, entre els quals el primer estranger. Ben Ali ha renunciat a presentar-se a la reelecció, ha promès llibertat de premsa i internet, baixades de preus del pa, el sucre i la llet, i també ha dit que ha demanat a la policia que no dispari més. Ho ha dit tot just quan començava el toc de queda, a les vuit del vespre d'aquest dijous. La població ha respost amb alegria, però ara espera a veure si les promeses d'Ali esdevenen una realitat.

Actualitzat
El president Zine El-Abidine Ben Ali ha anunciat, amb el toc de queda, més llibertat, preus més baixos, un alto el foc de la policia i que no optarà a la reelecció, el 2014, del càrrec que ocupa des de fa 23 anys.

Les promeses del president tunisià intenten frenar l'extensió d'unes protestes que, segons les ONGs, ja han fet 66 morts, entre els quals el primer estranger, un ciutadà francès d'origen tunisià.

D'enfrontaments a alegria

La revolta per la situació econòmica i política del país va continuar malgrat el toc de queda imposat i tot i el primer anunci de Ben Ali que crearia 300.000 llocs de treball. Finalment, el president no ha tingut més remei que sacrificar el seu cap. Aquesta decisió de no presentar-se a la reelecció sí que ha aturat les protestes i ha desfermat l'eufòria entre els manifestants.

Els carrers de Tunísia han passat de camp de batalla a escenari de celebracions. La consigna de la nit ha estat única: sortir al carrer i omplir les principals ciutats del país amb el so dels clàxons.

Tot i això, l'anunci també s'ha rebut amb escepticisme entre molts sectors de la població, que asseguren que la repressió ha continuat. Ben Ali afirma que ha entès el missatge dels manifestants. Però no tothom se'l creu. Les xarxes socials, que de cop i volta han estat accessibles, s'han omplert durant la nit de vídeos que mostren com, suposadament, la policia continua aplicant la violència contra la població.

Tunísia ja coneix precedents de promeses no complertes del president i és, per tant, una incògnita saber si, realment, els moviments del règim, que s'ha enquistat després de 23 anys, seran suficients per una població que sembla que n'està farta.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut