Inundacions a Figueres (Foto: Lluís Roura)
Inundacions a Figueres (Foto: Lluís Roura)

La llevantada entra en el tram final amb risc de noves pluges abundants

Diumenge arribarà la segona part del temporal de llevant. En aquest cas, la pertorbació estarà situada a l'entorn de les Balears. L'impacte de les pluges es focalitzarà, sobretot, a les comarques del nord-est, on es preveuen acumulacions de fins a 200 mm. El mar continuarà força alterat.

Alberto AlcántaraActualitzat

Diumenge vivim la segona part del temporal de llevant  que està deixant precipitacions rècord. La pertorbació està movent-se  a l'entorn de les Balears, amb previsió que focalitzi els seus efectes sobre el nord-est del país. El Servei Meteorològic de Catalunya té activats els avisos per intensitat i acumulació de pluja, vent i estat de la mar.

De fet, al llarg de la matinada les pluges han estat molt significatives a l'Alt Empordà, amb registres superiors als 150 mm en alguns indrets.  A la resta del país, hem tingut un matí amb estones de pausa i pluges transitòries. A la tarda, esperem una nova tongada de precipitacions per culminar aquest episodi històric.

Aquesta nova tongada afectarà el litoral i el prelitoral central i nord, amb precipitacions que començaran a dissipar-se cap a l'oest del país. No es descarta tampoc que algunes tempestes desafiïn  l'empenta del gregal i toquin la costa tarragonina, sobretot cap al Baix Ebre o el Montsià. Amb el pas de les hores, la pluja s'anirà acumulant més cap a les comarques de Girona  i l'entorn del prelitoral nord de Barcelona. També s'anirà reactivant al vessant nord del Pirineu. De matinada, la retirada de les pluges serà evident, tret del vessant nord del Pirineu. Allà es mantindran de cara a la matinada de dilluns. La cota de neu estarà al voltant dels 2.400 metres, però baixarà dels 2.000 metres al Pirineu de cara a la nit.

Al llarg de tot el dia s'esperen intensitats de precipitació que poden superar els 20 litres en 30 minuts, a més d'acumulacions d'entre 100 i 200 l/m² en 24 hores al quadrant nord-est. Les ventades seran entre moderades i fortes, amb cops puntuals molt forts. El vent anirà girant de llevant a gregal al llarg de la tarda, i s'anirà intensificant a la costa Brava.

Al final del dia s'anirà configurant la tradicional entrada del mestral, el vent de nord i la tramuntana a les Terres de l'Ebre, el Pirineu i l'Empordà. La situació marítima també continuarà alterada, amb onades d'entre 2,5  i 5 metres. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per les pluges i el temporal de mar.

 

Un dia més, la temperatura es mantindrà força constant, amb molt poca diferència entre les màximes i les mínimes, i amb valors que estaran entre 7 i 17 ºC a primera hora i màxims d'entre 10 i 19 ºC.

I dilluns...

Les grans precipitacions remetran, tret del vessant nord del Pirineu, on es mantidran unes hores, amb una cota de neu que baixarà a 1.800 metres. Al llarg del dia no acabarà de fer net del tot. El vent de nord i nord-oest guanyarà intensitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut