Barcelona

El portal lingüístic ésAdir celebra els deu anys

Actualment, l'ésAdir té 33.868 fitxes i incorpora una mitjana de sis entrades noves diàries

Actualitzat

El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ésAdir, fa 10 anys el 9 de febrer. Amb motiu d'aquest aniversari, la CCMA ha convocat la taula rodona "10 anys d'ésAdir: una eina viva per a una llengua viva", en la qual lingüistes i informadors han debatut sobre l'ús del català als mitjans.

"L'ésAdir és el resultat de la feina dels equips dels assessors lingüístics. És plasmar criteris. Darrere de cada hora de televisió i ràdio hi ha la feina d'aquests equips", ha destacat el cap d'Assessorament Lingüístic de la CCMA, Ernest Rusinés. Rusinés ha explicat que, fa deu anys, hi havia 13.000 entrades de paraules i, actualment, n'hi ha 33.880. A més, el portal incorpora una mitjana de sis entrades per dia.

Un projecte impulsat el 2003

El projecte de l'ésAdir es va començar a gestar l'any 2003, coincidint amb el vintè aniversari de TV3 i Catalunya Ràdio, amb la intenció d'oferir, d'una manera conjunta, els materials elaborats al llarg dels anys pels equips d'assessorament lingüístic de les diverses empreses de la CCMA. El 9 de febrer del 2006 es va presentar públicament, fruit de la revisió, unificació i actualització de textos fins llavors dispersos. Des d'aquell moment, els continguts es revisen i s'amplien constantment, d'acord amb l'actualitat i les necessitats expressives diàries dels mitjans de la CCMA.

L'ésAdir pretén donar respostes clares i concises als dubtes més habituals que planteja l'ús de la llengua als mitjans de la CCMA. Els exemples que s'hi recullen, tant els recomanables com els desaconsellables, s'extreuen de l'experiència diària des del començament de les emissions dels mitjans de la CCMA. A diferència de les obres que neixen amb un caràcter enciclopèdic o lexicogràfic, el contingut de les entrades de l'ésAdir està sempre supeditat a la informació lingüística d'urgència que pot necessitar un professional de la comunicació per fer la seva feina.

Actualment, l'ésAdir té 33.868 fitxes. També té un compte de Twitter que supera els 11.800 seguidors.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut