Vic

Vic denunciarà els immigrants sense papers perquè el govern espanyol els legalitzi o els repatriï

Una resposta de la comissària europea d'Interior, Cecilia Malmström, a l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha reobert la polèmica sobre l'empadronament dels immigrants sense papers a Vic. L'alcalde de la capital d'Osona, Josep Maria Vila d'Abadal, creu que la posició de la Comissió Europea el legitima en la seva decisió de denunciar davant de la delegació del govern central qualsevol immigrant en situació irregular que s'inscrigui al cens municipal. L'equip de govern de Vic, format per CiU, PSC i Esquerra, dóna suport a la decisió de Vila d'Abadal. Un portaveu de la Comissió ha matisat al "Catalunya vespre" aquesta interpretació del consistori.

Actualitzat
Reneix la controvèrsia al voltant de la intenció de l'Ajuntament de Vic de no empadronar els immigrants sense papers. Després d'un primer intent al mes de gener, el consistori ha pres la decisió aquest divendres de denunciar davant la delegació del govern les persones en situació irregular.

L'origen d'aquesta nova ofensiva del consistori vigatà té l'origen en una pregunta que l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va fer dijous a la comissària d'Interior de la Comissió Europea, Cecilia Malmström, sobre la legalitat de no empadronar immigrants en situació irregular. En la seva resposta per escrit, Malmström va afirmar que, segons una normativa que entrarà en vigor al mes de desembre, "les autoritats espanyoles, una vegada tenen coneixement de la presència al seu territori d'un nacional d'un altre país que es trobi en situació irregular, ja no són lliures per tolerar aquesta situació sense iniciar els procediments de retorn o posar en marxa procediments per concedir-li el dret a seguir en el seu territori".

Aquestes paraules s'han interpretat a l'Ajuntament de Vic com una legitimació de la seva iniciativa de no empadronar els immigrants sense papers. Al mes de gener, Josep Maria Vila d'Abadal va anunciar la mesura, però es va veure obligat a fer marxa enrere quan l'advocat de l'Estat va emetre un dictamen que establia que el consistori estava obligat a portar a terme aquests empadronaments.

L'alcalde ha anunciat que el consistori continuarà empadronant, però que n'informarà per tal que "l'Estat espanyol ens digui què hem de fer o si seran ells els qui en faran la tramitació". Segons Vila d'Abadal, la comissària "dóna la raó a l'Ajuntament i és molt dura amb l'Estat: els diu clarament que o repatrien o legalitzen".

La Comissió Europea puntualitza

El portaveu d'Assumptes d'Interior de l'executiu comunitari, Michele Cercone, ha dit en una entrevista a l'informatiu "Catalunya vespre" de Catalunya Ràdio que la Comissió Europea no ha pres posició ni és competent en matèria d'empadronament dels immigrants irregulars: "La normativa no diu res sobre l'empadronament; aquesta és una qüestió que ha de decidir el govern espanyol".

Tanmateix, Cercone ha assenyalat que hi ha "uns principis que els estats membres han de respectar". Entre aquests principis hi ha que els immigrants sense papers han de veure clarificada la seva situació "al més aviat possible", ja sigui retornant al país d'origen o bé aconseguint que l'Estat els regularitzi.

Per la seva banda, Unió Democràtica, formació a la qual pertany l'alcalde de Vic, ha instat l'executiu espanyol a modificar la llei perquè els ajuntaments no estiguin obligats a empadronar els immigrants en situació irregular, com passa actualment.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut