Vic

L'alcalde de Vic defensa limitar l'empadronament als immigrants en situació irregular

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha reafirmat la legalitat dels nous criteris d'empadronament que l'Ajuntament de la capital d'Osona vol aplicar als immigrants. "L'únic que fem és complir el que marca la llei", ha assegurat l'alcalde. Vic, on governen en coalició CiU, PSC i ERC, només empadronarà aquells estrangers que disposin "d'un passaport o document de viatge que n'acrediti la identitat", d'un visat, d'una targeta d'identitat d'estranger o, "excepcionalment, d'una autorització de retorn". Vila d'Abada considera que aquesta mesura posa ordre al padró municipal després de l'entrada en vigor de la reforma de la llei d'estrangeria el mes de desembre passat. Les crítiques a la mesura no s'han fet esperar.

Actualitzat
Una de les més destacades va ser la del ministre de Treball, Celestino Corbacho, qui va advertir a l'alcalde que si limitava l'empadronament dels nouvinguts, podria incórrer en la il·legalitat.

Josep Maria Vila d'Abadal manté les seves intencions i, en roda de premsa, n'ha argumentat la raó: "L'article 25 d'aquesta llei disposa que tots els estrangers que entrin a Espanya hauran d'estar en disposició d'un passaport o document de viatge que n'acrediti la identitat i, a més, exigeix un visat, excepte quan es disposa de la targeta d'identitat d'estranger o, excepcionalment, d'una autorització de retorn." Això exclouria, evidentment, totes les persones en situació irregular.

L'alcalde ha matisat que el percentatge de persones que incompleixen els requisits "és baix", ja que, segons la comissió de seguiment de l'empadronament creada al setembre del 2009 pel consistori, "el 2% del total de les persones que han intentat empadronar-se no disposava dels documents exigits".

Mesura il·legal


Els diversos partits polítics que han convocat les seves executives aquest dilluns s'han mostrat d'acord a titllar aquesta mesura d'il·legal. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha expressat el seu respecte per l'"autonomia local" i s'ha mostrat confiat que les decisions de l'Ajuntament de Vic es realitzen d'acord amb un "informe" sobre la legalitat vigent. Malgrat això, ha demanat als seus regidors a l'Ajuntament de Vic que "si han de rectificar decisions, que les rectifiquin".

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha demanat a l'alcalde de Vic –també de CiU– que compleixi la llei i la legislació en polítiques d'empadronament d'immigrants i ha remarcat que si s'han produït errors són d'"explicació".

Des d'ICV, Joan Herrera ha assegurat que la seva formació serà "bel·ligerant" en la defensa dels drets fonamentals dels ciutadans immigrants i "contra les polítiques xenòfobes i racistes". Els ecosocialistes, ha dit Herrera, faran tot el possible perquè es "garanteixin" aquests drets en llocs que, com a Vic, poden ser qüestionats.

En sentit similar s'ha expressat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha indicat que algunes decisions adoptades pel govern municipal de Vic –en el qual hi ha un regidor del seu partit– han de ser reconsiderades.

SOS Racisme
ha respost que cap persona pot quedar fora del padró, perquè això significa negar-los l'accés als serveis bàsics, com la sanitat, l'educació o les mesures d'integració destinades específicament als immigrants.
Anar al contingut