Andrés Iniesta amb una pilota de futbol als peus durant un entrenament del seu equip japonès Kobe
Imatge d'arxiu d'Andrés Iniesta entrenant amb el Kobe, el seu equip actual (REUTERS/Ibraheem Al Omari)

Toc d'atenció de la CNMV a Iniesta per animar a invertir en criptomonedes

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha aprofitat el tuit de l'exjugador del FC Barcelona Andrés Iniesta per recordar les advertències si es vol invertir en criptomonedes

Jordina MolasActualitzat

El futbolista Andrés Iniesta, ara jugador del Vissel Kobe japonès, ha rebut un avís de la Comissió del Mercat de Valors (CNMV) per haver promocionat les criptomonedes en un missatge que ha publicat a Twitter. Iniesta explica que s'està introduint en el món de les criptomonedes a través de Binance, una de les plataformes de compravenda de monedes virtuals que mouen més negoci a tot el món. "Aprenent com començar amb les criptomonedes", deia el tuit.

L'abast d'aquestes paraules no ha passat desapercebut al supervisor, perquè Iniesta té més de 25 milions de seguidors. I per això, la CNMV ha decidit contestar el tuit perquè arribi com a més gent millor el seu avís sobre els perills que envolten les inversions en criptomonedes. D'entrada, recorden a Iniesta que les criptomonedes no estan regulades i comporten "riscos rellevants".

El toc d'atenció no acaba aquí i la CNMV li ha estirat les orelles perquè primer s'ha d'estar ben informat abans d'invertir-hi o de recomanar que altres també hi posin els seus diners. Màxima difusió, doncs, de les advertències del supervisor, que remeten a una guia on ja s'avisava dels perills d'aquestes inversions a principis d'any.        

La CNMV i el Banc d'Espanya fa temps que avisen que les criptomonedes no estan regulades, no tenen cap supervisió i que qui hi inverteixi ha de tenir present "la seva extrema volatilitat, complexitat i falta de transparència". I avisen que hi ha risc per als petits estalviadors perquè poden perdre tota la inversió. Aquestes són les advertències de la CNMV i el Banc d'Espanya a qui pensi invertir en criptomonedes:


No estan regulades

Les criptomonedes no tenen la categoria de mitjà de pagament, no estan supervisades per cap banc central ni estan garantides pel Fons de Garantia de Dipòsits. Això vol dir que, com que encara no hi ha regulació a la Unió Europea, no tenen les garanties i proteccions que tenen els altres productes financers.

Instruments complexos

Hi ha més de 7.000 monedes virtuals al mercat. Per això, consideren que poden no ser adequades per als petits estalviadors, que poden arribar a perdre tota la inversió.

El supervisor també recorda que no hi ha mecanismes regulats que impedeixin que es puguin manipular els preus. I això comporta una extrema volatilitat.


Altres riscos tecnològics

Com que no estan considerats un mitjà de pagament, els establiments no estan obligats a acceptar-los. I també alerten que tenen poca liquiditat perquè la seva circulació és limitada.

I si es perden o es roben les claus privades per accedir a les criptomonedes, no hi ha manera de recuperar-les.

 

ARXIVAT A:
CriptomonedesBitcoinIniesta
Anar al contingut