A dalt, Cameron i la seva família deixen Downing Street; a baix, May saluda la reina (Reuters)
A dalt, Cameron i la seva família deixen Downing Street; a baix, May saluda la reina (Reuters)
Londres

Theresa May relleva David Cameron com a cap del govern britànic i fa una crida a la unitat

El fins ara primer ministre desitja a la seva successora que pugui negociar el Brexit "en els millors termes"

RedaccióActualitzat

Theresa May ha estat nomenada primera ministra britànica en substitució de David Cameron. La fins ara ministra de l'Interior, que haurà de conduir les negociacions del Brexit, ha rebut al Palau de Buckingham l'encàrrec de la reina Elisabet II de formar govern.

 

 

Ja des de l'exterior de la residència oficial, May ha fet una crida a la unitat dels britànics.

"Creiem en la unió, en el vincle preuat entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. I en una unió no només de les nacions del Regne Unit, sinó la de tots els seus ciutadans, siguin qui siguin i vinguin d'on vinguin."

Ha estat en un breu discurs de marcat caràcter social i en què ha fet una única referència a la sortida de la Unió Europea, per dir que, ara, el Regne Unit ha de buscar un nou rol al món. May ha promès governar pensant en la justícia social i la gent treballadora, i no en els poderosos.

De seguida s'han conegut els noms del govern de May i hi destaca la presència de l'exalcalde de Londres, Boris Johnson, com a ministre d'Exteriors. Johnson, que va abanderar l'opció del Brexit i que aspirava a ser successor de Cameron, serà el cap de la diplomàcia britànica en l'etapa de negociar la sortida de la UE. L'encarregat de la negociació, però, no serà Johnson sinó David Davis, que encapçalarà un departament específic sobre el Brexit.

Al seu torn, l'exministre d'Exteriors, Philip Hammond, assumirà la cartera d'Economia, en substitució de George Osborne.

Relleu protocol·lari

Després de sis anys, els Cameron han deixat el número 10 de Downing Street, on els camions de mudances van treballar de valent aquest dimarts. El relleu s'ha fet seguint un protocol estricte: primer David Cameron ha anat a la Cambra dels Comuns, on s'ha sotmès a la seva última sessió de control, de tràmit.

 

Després ha sortit a les portes de la residència oficial per fer el seu últim parlament com a primer ministre, acompanyat per la seva dona i tres fills. "Ha estat l'honor més gran servir aquest país", ha afirmat Cameron, que ha desitjat a la seva successora que pugui negociar la sortida del Regne Unit de la UE, "en els millors termes". També ha destacat la satisfacció pel fet que, a partir d'ara, una dona es posi al capdavant del govern britànic. "Per segona vegada i, novament, conservadora", ha remarcat.

Cameron ha afirmat que el seu pas pel govern britànic "no ha estat un viatge fàcil ni ho hem fet tot bé", però s'ha declarat convençut que el país és ara "més fort". El seu únic desig en el moment de marxar ha estat: "Èxit continuat per a aquest gran país que estimo tant."

 

Cameron ha fet el recorregut fins al palau de Buckingham amb tots els mitjans de comunicació ben pendents. Allà ha presentat formalment la dimissió com a primer ministre a la reina Elisabet II abans de tornar a casa seva, a l'oest de Londres.

Un cop la reina ha acceptat la dimissió, Theresa May, que feia uns minuts que era al Palau de Buckingham, ha passat a primer pla com la 76a primera ministra britànica, però només la segona que és dona. May ha rebut de la reina l'encàrrec de formar govern.

De ministra de l'Interior a primera ministra

Theresa May, de 59 anys, ha estat la ministra de l'Interior del govern conservador de Cameron, i pren possessió del càrrec menys de tres setmanes després del referèndum en què els britànics van decidir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, a pesar que en un primer moment Cameron va ajornar el relleu al capdavant del govern fins a la tardor.

A May l'estan comparant amb l'altra dona que també va ser primera ministra britànica, Margaret Thatcher, però de fet molts analistes consideren que el perfil i el tarannà s'assemblen molt més al d'Angela Merkel que al de la "Dama de Ferro".

Jeremy Corbyn, de moment, segueix

Mentrestant, el Partit Laborista britànic està encara en plena lluita interna pel liderat, després de la crisi en què va entrar pel resultat del referèndum del Brexit i les acusacions al seu líder d'haver fet poc per evitar-lo. Jeremy Corbyn ha aconseguit una victòria parcial quan el comitè executiu del partit, en una reunió de sis hores, ha donat el vistiplau perquè continuï aspirant al lideratge. A més, no se li exigirà el suport de 51 diputats, cosa que sí que caldrà als seus rivals.

La més destacada és Angela Eagle, que lidera el sector contrari a la continuïtat de Corbyn. Aquest i el sector rebel s'enfrontaran en una batalla que no es preveu fàcil.

ARXIVAT A:
Theresa MayRegne UnitReina Elisabet II
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut