Londres

Boris Johnson decideix finalment no presentar-se com a candidat per succeir David Cameron

Després d'aquesta renúncia de l'exalcalde de Londres, la ministra de l'Interior, Theresa May, es perfila com a favorita per convertir-se en la nova líder del Partit Conservador i primera ministra britànica

RedaccióActualitzat

L'exalcalde de Londres Boris Johnson, màxim impulsor del Brexit, que es va imposar la setmana passada, ha decidit finalment no presentar la seva candidatura per succeir David Cameron com a líder conservador i primer ministre britànic. Enmig d'una gran expectació mediàtica, l'excèntric exalcalde londinenc ha fet una sorprenent declaració en què ha dit que ell no és la persona adequada per assumir la responsabilitat de l'executiu.

Després d'aquesta renúncia d'un dels grans aspirants a encapçalar el govern britànic, la favorita és ara la ministra d'Interior, Theresa May, que aquest dijous s'ha postulat oficialment per als càrrecs de líder dels conservadors i primera ministra en un acte solemne. May, que va defensar la permanència dels britànics a la UE, creu que el procés de desconnexió no s'ha de posar en marxa abans de finals d'any. Ha promès treballar a favor de la unitat dels conservadors i del Regne Unit. "Després del referèndum de la setmana passada, el nostre país necessita un lideratge fort que ens condueixi en aquest període d'incertesa econòmica i política, i que negociï els millors termes possibles quan marxem de la UE", ha afirmat la ministra.

 

 

Altres ministres i exministres també han anunciat la seva candidatura a rellevar David Cameron. A més de May, es presenten el titular de Justícia, Michael Gove, i el de Treball, Stephen Crabb. Aquest dijous s'acaba el termini per presentar la candidatura.

L'actual ministre de treball, l'europeista Stephen Crabb, es va convertir aquest dimecres en el primer candidat formal per rellevar Cameron al capdavant del Partit Conservador. El màxim responsable de Justícia, Michael Gove, ha anunciat per sorpresa que aspira a succeir el primer ministre. Gove havia de formar part de l'equip de Boris Johnson, però ha decidit presentar-se com a candidat. Va dir que no confiava en el lideratge de Boris Johnson ni en la seva capacitat de formar un equip per fer efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

En la cursa per la successió de Cameron també hi ha Andrea Leadsom, una responsable del Ministeri d'Energia, i l'exministre de Defensa Liam Fox, que va avançar aquest dimecres que faria un pas endavant i aspiraria a succeir Cameron.

El nom del nou primer ministre britànic s'anunciarà el 9 de setembre.

Què passarà amb Jeremy Corbyn?

Pel que fa als laboristes, immersos també en una crisi de lideratge, encara no és clar què passarà amb Jeremy Corbyn. Els seus propis diputats li han retirat la confiança a la Cambra dels Comuns, però el líder laborista compta amb el suport de les bases del partit i manté que no pensa dimitir.

S'espera que apareguin altres noms que aspirin a rellevar-lo i tot plegat podria acabar amb unes noves primàries. A Corbyn se l'acusa de no haver fet prou per defensar públicament la continuïtat del Regne Unit dins la Unió Europea.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut