Madrid

Rivera no s'oposarà a un govern del PP en minoria i farà una "oposició responsable"

Després de la reunió amb Rajoy el líder de C's dóna per morta la gran coalició i anuncia que demà decidiran el seu vot a la investidura de Rajoy, però aposta per tenir govern "el més aviat possible"

RedaccióActualitzat

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha descartat aquest dimarts entrar en un govern amb el PP. Ho ha dit a la sortida de la reunió amb el líder del PP i aspirant a la reelecció com a president del govern espanyol, Mariano Rajoy. I ho ha fet perquè, ha explicat, Rajoy li ha confirmat que vol optar a la investidura, i que té la intenció de fer-ho entre finals de juliol i principis d'agost:

"Aspiràvem a una taula a tres, constitucionalista i de consens, entre el PP, el PSOE i Ciutadans, però crec sincerament que després del comitè federal del PSOE de dissabte i de confirmar-me Rajoy que vol presentar-se a la investidura com a candidat, està clar que és una via que no té sortida. Queda el pla B, un govern en minoria de la força que ha guanyat les eleccions, i sent realistes, nosaltres no li donarem suport però som un partit responsable i farem una oposició responsable."

Rivera ha afegit que aquest dimecres reunirà l'executiva nacional del seu partit per decidir què votaran en la investidura de Rajoy. El líder de Ciutadans ha insistit que el seu partit s'esforçarà perquè hi hagi un govern el més ràpidament possible.

Preguntat repetidament sobre la intenció de vot del seu partit en la investidura, ha insistit que no ho decidiran fins demà, però de les seves paraules es pot deduir que és més que probable que votin en contra en primera votació i s'abstinguin en la segona per facilitar un govern en minoria. Tampoc no ha descartat que es pugui posar en marxa després, al Congrés dels Diputats, una mena de gran coalició de facto per pactar els assumptes en què els tres partits estiguin d'acord.

Rajoy parla a través d'un comunicat

En un comunicat el PP ha valorat positivament la reunió amb Rivera, ha elogiat la seva "voluntat constructiva", i ha insistit en la necessitat que hi hagi un govern perquè el mateix agost es puguin començar a prendre decisions.

El comunicat afegeix que aquest govern haurà de tenir un "suport parlamentari sòlid" per donar "certesa i estabilitat dins i fora de les nostres fronteres". Per aconseguir-lo, aquest dimecres Rajoy farà arribar a tots els partits polítics un document "per començar a parlar":

Una reunió per restablir la comunicació

Amb la reunió amb Rivera, Rajoy encara aquest dimarts la recta final de la primera ronda de contactes amb les altres forces polítiques per mirar de facilitar la seva investidura. La reunió ha començat a dos quarts d'onze al menjador d'un dels edificis de l'ampliació del Congrés dels Diputats.

Els dos líders han arribat a la reunió en un moment en què Ciutadans no posa cap veto a la figura de Rajoy, però que de tota manera continua sent un dels obstacles principals perquè acceptin entrar al govern.  A més Ciutadans no ha deixat de mantenir els seus altres requisits: regeneració democràtica, modernització del país i una nova llei electoral que, com l'actual, no els penalitzi.

 

Segons Sáenz de Santamaría, amb C's hi ha marge

Abans de la reunió entre Rajoy i Rivera, la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha aprofitat un esmorzar informatiu per afirmar que hi ha "punts de trobada suficients per avançar" entre el PP i Ciutadans, i ha assegurat que Rajoy va a aquesta reunió amb una actitud "constructiva".

Sobre l'exigència de Ciutadans que hi hagi renovació al govern, Sáenz de Santamaría ha dit que no es pot incloure Rajoy en aquesta exigència, perquè considera que "ha rebut un aval molt important a les urnes, ampliant la confiança dels espanyols".

 

A la tarda, amb Pablo Iglesias

Després, a la tarda, el president del govern espanyol en funcions es trobarà amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. D'aquesta reunió ningú n'espera gaire més que cordialitat. Rajoy també parlarà a la tarda amb el cap de llista de CDC, Francesc Homs, amb un pronòstic de continguts similar. 

Dimecres la reunió més decisiva, amb Pedro Sánchez

Finalment, demà dimecres Rajoy tindrà la reunió important, amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que és l'únic que pot donar-li la investidura del candidat del PP. De moment, però, el PSOE ja ha dit i repetit que votaran en contra de Rajoy tant en primera com en segona votació

Tot i el nou "no" del comitè federal del PSOE, els populars es mantenen impertèrrits, pressionant Pedro Sánchez perquè els faciliti el govern com més aviat millor. Si Sánchez no ho fa, Mariano Rajoy l'arraconarà a l'esquerra amb Pablo Iglesias i el culparà de les terceres eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut