Madrid

Rajoy a Obama: "Faré tot el possible per formar govern, repetir les eleccions seria una broma de mal gust"

Barack Obama i Mariano Rajoy fan un repàs de la situació econòmica i política d'Espanya i del panorama internacional en una hora de trobada, a La Moncloa

RedaccióActualitzat

El president nord-americà Barack Obama i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy han estat reunit menys d'una hora al Palau de La Moncloa.

Segons ha explicat Rajoy, li ha fet a Obama un resum de la situació econòmica que viu ara Espanya i ha dit que el president nord-americà està al corrent de com està l'economia espanyola i de quina ha estat la seva evolució des de l'inici de la crisi econòmica. Per Rajoy l'etapa de major dificultat econòmica ha passat i l'economia espanyola està en creixement, ha guanyat competitivitat i es creen nous llocs de treball:

"Aquella etapa s'ha superat. Espanya és l'economia de la zona euro que té més creixement i ja no es destrueix ocupació. Hem superat molts desequilibris, però hem de mantenir una política econòmica de control de la despesa pública i continuem fent reformes estructurals"

Rajoy també ha posat al dia a Barack Obama de la situació política espanyola. En aquest sentit, Rajoy ha expressat a Obama que no es poden tornar a repetir les eleccions:

"Li he dit al president Obama que jo faré tot el possible per formar govern com abans millor. Fer unes segones eleccions va ser una mala notícia, però repetir-les seria una broma i una broma de molt mal gust que afectaria l'economia i el nostre crèdit a dins i fora."

 

 

En la compareixença conjunta davant els periodistes només s'han acceptat dues preguntes. Obama no ha volgut ser gaire explícit sobre la seva percepció de la situació política a Espanya i ha assegurat que Mariano Rajoy no hi ha donat detalls dels moviments que ha fet per formar govern. Obama ha dit que ell té "els seus propis problemes" polítics als Estats Units i que les negociacions per a la formació del govern a Espanya "no és la seva feina". 

La conversa entre Obama i Rajoy també hi ha hagut temps per tractar temes de política internacional. El Brexit, la situació dels refugiats que volen arribar fins a la Unió Europea, la guerra de Síria o la situació que es viu a Cuba i Veneçuela són algunes dels temes que han estat sobre la taula.

Els dos presidents han destacat que les relacions entre els dos països viuen un molt bon moment. Per a Barack Obama, els Estats Units i Espanya comparteixen valors i ideals i també comparteixen qüestions de seguretat. Rajoy ha felicitat l'exèrcit espanyol per algunes de les operacions que ha liderat dins de l'OTAN al mar Egeu i el Mediterrani i l'Orient Mitjà.

Obama ha encoratjat el govern espanyol per continuar el procés de reformes econòmiques per sortir de la recessió:

"M'agradaria felicitar el president Rajoy i tot el poble espanyol pels avenços econòmics que s'han dut a terme en els últims anys. Ha sigut un recorregut difícil que ara comencen a donar els seus fruits"

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut