Barcelona

Torra va finalment als Jocs Mediterranis però trenca relacions amb la monarquia

El president entregarà l'informe del síndic sobre l'1-O a Felip VI

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que assistiria  la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, però assegura que a partir d'avui trenca relacions amb Felip VI i la monarquia espanyola.

Torra ha dit que ha esperat fins a l'últim moment que el rei reflexionés i volgués escoltar el moment de greu excepcionalitat que viu Catalunya. El president ha dit que "no hi ha normalitat a Catalunya, quaranta anys després de la fi del franquisme":

"No hi ha normalitat a Catalunya. Quaranta anys després de la fi del franquisme es continua perseguint la gent a Catalunya per les seves idees."

Torra ha retret a Felip VI que no hagi demanat perdó pel "greu" missatge que va pronunciar el 3 d'octubre i diu que és incomprensible que no s'hagi obert cap espai de diàleg:

"Davant de tot això, el rei d'Espanya no ha demanat perdó des que va comparèixer a la televisió el 3 d'octubre en una greu declaració política per donar cobertura a la repressió i la violència policial que s'havia produït dos dies abans. Felip VI, vuit mesos després, no ha expressat ni una paraula de suport ni a ells ni a les seves famílies."

"Els esforços només han vingut del nostre costat. Hem demanat reunions, hem demanat ser escoltats, hem obert portes i finestres. És incomprensible."

"Volem dignitat i no fotografies, volem dignitat i no menyspreu a la institució de la presidència de la Generalitat. Volem dignitat i que els nostres himnes i símbols nacionals siguin tractats com a tals."

Malgrat això, ha dit que avui assistirà a Tarragona a l'obertura del Jocs Mediterranis com a president de la Generalitat, malgrat que no participarà en cap acte organitzat per La Zarzuela i no convidarà el rei Felip VI a cap acte organitzat per la Generalitat:

"No som súbdits, som ciutadans, i és així com ens comportarem d'ara endavant. Avui hi seré: aquests Jocs es fan a Tarragona, a Catalunya, i s'han organitzat i pagat, sobretot, des del nostre país.  Nosaltres hi serem perquè és casa nostra. No foragitaran el president i el govern del país de casa nostra, mai més.  La presència del monarca d'Espanya no condicionarà les nostres accions.  A Catalunya manen els catalans."

El president de la Generalitat ha anunciat que avui lliurarà al rei d'Espanya els informes del síndic de greuges sobre l'1 d'octubre i la persecució penal posterior.

Quim Torra també ha anunciat que renuncia a la vicepresidència d'honor de la Fundació Princesa de Girona, que presideix 

A la tarda ha signat la renúncia a aquest càrrec i ha penjat el vídeo a Twitter per deixar-ne constància:

 



 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraMonarquiaFelip VI
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut