Puigdemont diu que "el rei del 155" té una oportunitat per "començar la rectificació"

En una entrevista a l'agència de notícies Reuters, el president diu que està preparat per defensar la Generalitat des de Brussel·les i que des de la presó no podria fer-ho

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont posa la mirada en el discurs del rei d'aquest Nadal. En una entrevista a l'agència de notícies Reuters, el líder de Junts per Catalunya, acusa el rei de prendre partit amb el 155:

"El monarca va decidir prendre part, en un greu error, amb la política del govern espanyol. Quan va enviar el seu missatge el 3 d'octubre es va equivocar greument, perquè va preferir ser el monarca del 155, el monarca del govern espanyol que no el cap d'estat d'un Estat que podia acollir solucions diferents"

Puigdemont, assegura, però, que el rei té una última oportunitat per a la rectificació:

"Va ser la mateixa monarquia qui gairebé s'ha exclòs d'una solució futura en aquest conflicte. El rei té una oportunitat, que és el missatge de Nadal. A veure si comença la rectificació"

 

Tornar o no?

Amb la majoria independentista obtinguda a les eleccions, la incògnita que es planteja ara és si Puigdemont tornarà a Catalunya per ser investit president o no. El seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, li ha recomanat que sospesi els pros i contres, perquè entén que si torna serà detingut immediament.

Carles Puigdemont vol tornar a Catalunya, però creu que, de moment, pot defensar millor la Generalitat des de Brussel·les.

"Estic preparat per defensar la institució i el mandat de les urnes dels catalans. Això és el més important. Estic a Brussel·les per seguir defensant-ho i penso que des de la presó no ho podria fer. Seria una pèssima notícia per la democràcia espanyola. No ajudaria a arreglar les coses"

Puigdemont creu, però que el seu retorn seria bo per a la democràcia espanyola:

"Que jo torni, ho vull ja mateix. Seria una bona, no només per mi i la meva família, lògicament, i també per a Catalunya, sinó també per a Espanya. Seria una bona notícia per la democràcia espanyola que es reconegués i es restituís la legalitat democràtica que el govern espanyol va interrompre"

El president Puigdemont també explica a Reuters la perplexitat que suposa que hagi pogut participar d'unes eleccions, les hagi guanyat però pugui anar a la presó si torna a Catalunya.

"L'estat espanyol no pot explicar al món, ni a nosaltres mateixos com a ciutadans d'Europa, per què puc presentar-me a unes eleccions demanant la independència de Catalunya, guanyar-les amb les seves regles del joc i després anar a la presó per fer possible el compromís electoral. Sisplau. Prou d'aquesta contradicció"

El líder de Junts per Catalunya, segona força en aquestes eleccions, però primera entre el bloc independentista, remarca que hi ha un mandat popular i demana que se l'escolti:

"Hi ha un mandat clar de la gent a Catalunya. Cal escoltar-lo"

ARXIVAT A:
Eleccions 21DIndependènciaGovern empresonatArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut