Puigdemont, en la reunió del consell de govern del 17 d'octubre (Reuters)
Puigdemont s'inclina per explicar-se a la comissió i no el ple del Senat (Reuters)
Barcelona

Puigdemont, disposat a anar dijous al Senat per rebatre el 155

El president de la Generalitat s'inclina per assistir al debat en comissió de l'article 155 en comptes del ple de divendres

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat està disposat a anar dijous al Senat per exposar les al·legacions a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució prevista per l'executiu de Mariano Rajoy. La cambra alta ha començat aquest dilluns els tràmits per aprovar-lo en un ple extraordinari divendres, l'endemà del ple monogràfic previst dijous al Parlament en resposta, precisament, al 155.

El president del Senat, Pío García-Escudero, ha instat Puigdemont a presentar els seus arguments en el ple de divendres. Puigdemont, però, s'inclina per assistir al debat en comissió de l'article 155 en comptes de fer-ho en el ple. 

En qualsevol cas, no serà un cara a cara entre Puigdemont i el representant del govern espanyol, perquè no hi hauria rèpliques, sinó només un discurs del president català. 

Aquest dimarts es constituirà la comissió encarregada de tramitar els acords que dissabte va anunciar Rajoy. En formaran part 27 senadors i serà davant d'aquest òrgan que Puigdemont podrà explicar-se i presentar al·legacions. Entre els membres de la comissió hi ha quatre catalans: Xavier García Albiol, del PP, Miquel Àngel Estradé, d'ERC, Josep Lluís Cleries, del PDeCAT, i Óscar Guardingo, d'Units Podem. 

També aquest dimarts, quedarà fixat l'ordre del dia del ple del Senat. El Parlament espera a saber-lo abans de concretar a quina hora es farà el ple monogràfic de la cambra catalana, que han demanat Junts pel Sí i la CUP.

 

Mentre el 155 fa camí, el govern espanyol ha advertit la Generalitat que encara té una opció abans que s'apliqui definitivament. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat en una entrevista a Onda Cero que si, abans de divendres, el president de la Generalitat aclareix que no ha declarat la independència "el Senat té capacitat d'adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin".

Des del PSC s'ha descartat un trencament intern arran del suport socialista l'aplicació del 155, que ha topat amb el rebuig frontal de diversos alcaldes. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha insistit que la solució passa per convocar eleccions al Parlament. Per la seva part, l'expresident de la Generalitat i actual senador del PSC, José Montilla, que no formarà part de la comissió, no ha revelat què votarà.

 

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut