Pineda de Mar

Per què els temporals s'emporten les nostres platges?

Veus crítiques qüestionen l'eficàcia de les mesures i demanen un pla global a llarg termini

RedaccióActualitzat

Després de cada temporal, es poden veure platges arrabassades i certes imatges de catàstrofe al Maresme que cal arreglar. Les actuacions d'urgència sovint passen per construir més espigons i esculleres per fixar el litoral, però hi ha veus crítiques que en qüestionen l'eficàcia, com la d'Enric Baldosa, de la Plataforma Preservem el Litoral:

"Ve el temporal, com aquest últim, i ara tothom, correm-hi a arreglar-ho perquè la temporada d'estiu ens ve a sobre... I nosaltres estem en contra de fer actuacions a sotragades."

La Plataforma Preservem el Litoral qüestiona que es tracti només d'un efecte devastador del mar. Fins a quin punt l'eficàcia d'elements de protecció -com les esculleres-, no en són corresponsables? Se sap on acaben aquests murs, l'efecte de l'erosió i que es trasllada cap al sud.

"Les platges funcionen com una cinta transportadora. La sorra es mou de nord-est a sud-oest. Què passa? Si hi posem un port, la cinta transportadora queda obturada, tota la sorra s'acumula al port i fa efecte ombra a l'altra banda, sense platja o amb problemes a la platja."

El toc d'alerta de la Plataforma no és aïllat. Des del mateix Centre Superior d'Investigacions Científiques corroboren que no es pot continuar intervenint a la costa com fins ara.  Així ho ha explicat Rafel Sardà, investigador científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CSIC):

"El problema de l'erosió de la costa és un problema de visió humà. El que està passant és una qüestió de moltes i moltes decisions que s'han pres en el passat i que no han estat les més apropiades. No esperàvem que les respostes del medi natural cap aquestes actuacions fossin tan accelerades i tan ràpides."

La Plataforma critica també l'actuació per decret d'urgència que aplica el Ministeri de Medi Ambient, perquè no requereix cap informe d'impacte ambiental, ni tampoc un temps d'exposició pública per fer-hi al·legacions. Es queixa que es pensa només a curt termini per assegurar la temporada turística.

Uns i altres són partidaris de fer un Pla d'Actuació Global a llarg termini per al litoral, a l'estil del Pla de Prevenció d'Inundacions que l'Agència Catalana de l'Aigua ja té en el cas dels rius. I reconeixen que calen, per exemple, esculleres per protegir infraestructures com la línia de Renfe, però sense caure en l'abús.

"Ha d'haver-hi -pregunto- un xiringuito amb tots els serveis de dutxa, etc. a 25 metres de la platja? Hi ha de ser?, pregunto... Hi ha d'haver un carril bici a 50 metres de la platja, sabent que amb un temporal es pot enretirar 100 metres la platja de cop? Ha de ser-hi? És aquest el debat que hem de fer."

La Generalitat ja ha n'parlat amb Costes de l'Estat per saber com es resoldrà aquesta vegada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut