Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat (Reuters)

Onze detinguts per l'atac amb almenys 133 morts als afores de Moscou

Quatre de les persones detingudes per l'atac reivindicat per Estat Islàmic serien els autors de l'assalt

Actualitzat

Onze persones han estat detingudes en relació amb l'atemptat d'aquest divendres al centre comercial Crocus, a la localitat de Krasnogorsk, al nord-est de Moscou, segons el Servei de Seguretat Federal, l'FSB. Quatre dels sospitosos estarien implicats directament en l'atac.

El balanç de morts en l'atac ha pujat fins a almenys 133 persones, segons el comitè d'investigació rus. I l'agència estatal russa Tass informa que entre les víctimes hi hauria tres menors. El governador de la regió de Moscou, Andrei Vorobiov, ha dit que s'han trobat una vintena de víctimes sota les runes de l'edifici.

El president Putin ha insistit en la relació dels terroristes amb Ucraïna i ha afegit que "els responsables seran castigats" (Kremlin)

El president Vladímir Putin s'ha adreçat al país, cap a dos quarts de tres de la tarda, per confirmar que els atacants detinguts volien fugir cap a Ucraïna, on hi havia, segons informacions preliminars, algunes persones del costat ucraïnès que s'havien preparat per deixar-los passar la frontera des de Rússia. Putin ha asseverat que "els responsables seran castigats". Ha assegurat que tots els autors del que ha qualificat com un "acte de terrorisme bàrbar" han estat detinguts i ha afegit que "els nostres enemics no ens dividiran".

El president ha declarat aquest diumenge dia de dol nacional.

Edifici del centre comercial atacat, aquest dissabte al matí (Reuters)

L'assalt, reivindicat per Estat Islàmic, és el primer atemptat terrorista des que va començar la guerra contra Ucraïna i el més gran que hi ha hagut a la capital russa en més d'una dècada. Putin demana a la comunitat internacional que condemni l'atac, com ja han fet les Nacions Unides i el seu Consell de Seguretat, el president del Consell d'Europa, o països com la Xina, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya i França, entre d'altres.

La xifra de víctimes pot créixer

El Servei de Seguretat Federal, l'FSB, adverteix que el nombre de víctimes pot augmentar. Abans de la intervenció pública de Putin, només havia transcendit un missatge seu als ferits, als quals desitjava una ràpida recuperació, segons ha informat Tass citant la viceprimera ministra, Tatiana Golikova.

Entre les més de 140 persones ferides hi ha tres menors, segons les autoritats russes. 107 persones estan hospitalitzades, 16 de les quals es troben en "estat extremament greu", inclòs un nen, i 44 més estan greus.

Mentrestant, hi ha cues als hospitals i centres de donació de sang de Moscou per intentar ajudar els ferits. Les causes de les morts són majoritàriament per arma de foc o per intoxicació a causa de l'incendi que es va declarar després i va destruir part de l'edifici.

Cues als hospitals de Moscou per donar sang pels ferits de l'atemptat (Reuters/Denis Voronin)

Un equip format per investigadors, criminòlegs i experts del comitè d'investigació de Rússia duen a terme les recerques del cas, que té obert un expedient penal per terrorisme.

Els resultats preliminars de la inspecció dels locals i de la sala de concerts indiquen que els terroristes van fer servir armes automàtiques durant l'atac. S'han trobat diverses armes usades en el tiroteig i munició, que s'han confiscat per analitzar-les. S'estan fent exàmens balístics, genètics i d'empremtes dactilars a totes les proves.

També s'estudien les gravacions de les càmeres de seguretat del complex comercial i es pren declaració a testimonis i víctimes.

Les investigacions indiquen que els atacants van fer servir líquid altament inflamable per calar foc a la sala de concerts. Els equips d'emergència continuen buscant entre les restes de la part de l'edifici que es va ensorrar, mentre que l'altra part de l'immoble també té perill d'esfondrar-se. Les tasques de desenrunament duraran dies.

Les mostres de condol es multipliquen i moltes persones s'acosten al centre comercial per deixar flors i missatges de record per les víctimes.

Ofrenes i flors en memòria de les víctimes de l'atemptat, a les portes del centre Crocus (Reuters/Yulia Morozova)

Rússia apunta contactes amb Ucraïna

La detenció dels quatre sospitosos d'estar directament implicats en l'atac s'ha fet a la regió de Briansk, segons l'agència RIA Novosti, a 340 quilòmetres de la fronterera entre Rússia i Ucraïna. Tot i que Ucraïna es va afanyar a negar qualsevol implicació amb l'atemptat, l'FSB ha  afirmat aquest dissabte que els sospitosos jihadistes tindrien "contactes" a Ucraïna i pretenien fugir-hi.
"Després de cometre l'atac terrorista, els delinqüents pretenien travessar la frontera entre Rússia i Ucraïna i tenien contactes al costat ucraïnès", recull l'agència TASS.

El responsable de la comissió sobre política de la informació de Rússia, Aleksandr Khinxtein, ha explicat que al vehicle interceptat per la policia on anaven els sospitosos --un Renault de color blanc que coincideix amb el que haurien fet servir per fugir els atacants, segons diversos testimonis-- hi han trobat una pistola, un carregador per a un fusell d'assalt i passaports del Tadjikistan, segons TASS.

El vehicle amb quatre dels detinguts, interceptat a Briansk en direcció a la frontera ucraïnesa (Reuters/Ostorozhno Novosti)

Mikhaïl Podoliak, adjunt al president ucraïnès Volodímir Zelenski ha reiterat que "les versions dels serveis especials russos sobre Ucraïna són absolutament insostenibles i absurdes", en una piulada a X, abans Twitter.

"Ucraïna, per descomptat, no ha participat en aquest atac terrorista. Ucraïna defensa la seva sobirania dels invasors russos, allibera el seu propi territori i lluita contra l'exèrcit d'ocupació i objectius militars, no contra civils", ha afegit el portaveu de la intel·ligència ucraïnesa, Andrei Iusov.

Troben uns 20 cossos entre la runa de l'auditori, que es va cremar i ensorrar (Reuters/Ministeri Emergències Rússia)

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, aliat de Putin, ha manifestat per telèfon al president rus la seva disposició "a treballar junts en la lluita contra el terrorisme". Equips especials bielorussos han intensificat el control de les seves fronteres amb Rússia per evitar la fugida dels terroristes, segons RIA Novosti.  

La Interpol ha ofert la seva col·laboració en la investigació. "La Interpol està disposada a donar suport a la investigació de les autoritats russes", ha dit el secretari general de l'organització policial, Jürgen Stock, a X (abans Twitter), després de condemnar l'atac. "Un acte terrible contra civils innocents", ha dit.

Els investigadors, criminalistes i experts del comitè d'investigació rus, juntament amb les unitats operatives del Ministeri de l'Interior i de l'FSB, treballen al lloc dels fets buscant i analitzant tots els indicis sobre el terreny.

Els investigadors analitzen algunes armes trobades al lloc del tiroteig (Reuters)

Reforç de la seguretat i esdeveniments suspesos

Les mesures de seguretat s'han reforçat a les instal·lacions d'infraestructures de transport i als llocs més concorreguts de la regió de Moscou. Sobretot a la xarxa ferroviària, en trens i estacions, segons les autoritats del transport.

Per seguretat s'han cancel·lat tots els esdeveniments públics previstos per al cap de setmana, segons ha anunciat l'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin.

El Ministeri de Cultura rus també va anunciar la cancel·lació de tots els actes massius, d'entreteniment i culturals per als dies vinents.

També ha quedat suspès el partit entre les seleccions russa i del Paraguai, que s'havia de jugar dilluns.

Serguei Sobianin ha anunciat que es pagaran tres milions de rubles a les famílies dels morts en l'atemptat i un milió a les que estan hospitalitzades, segons recull RIA Novosti.

A la regió de Moscou el governador ha decretat 3 dies de dol.

ARXIVAT A:
TerrorismeEstat IslàmicRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut