Una imatge del centre comercial Crocus City Hall en flames (REUTERS/Maxim Shemetov)

Més d'un centenar de morts en l'atac a una sala de concerts als afores de Moscou

De moment hi ha 11 persones detingudes per l'acció, de les quals quatre hi estarien implicades directament

RedaccióActualitzat


-- ACTUALITZACIÓ AMB EL SEGUIMENT DE LA INFORMACIÓ SOBRE L'ATAC A MOSCOU --


Un tiroteig seguit de dues explosions i d'un incendi ha provocat almenys 115 morts i més d'un centenar de ferits en un centre comercial situat al nord-est de Moscou, segons el FSB, el servei de seguretat rus. Una seixantena de ferits en el tiroteig estan greus. Aquest és l'últim balanç de l'atac terrorista.

Cinc persones vestides de camuflatge han entrat al voltant de les vuit del vespre (hora local) en una sala de concerts i han obert foc de forma indiscriminada amb armes automàtiques. Segons un periodista de l'agència Ria, abans d'obrir foc han llançat "una granada o una bomba incendiària" a la sala de concerts.

La policia i tres grups especials de les forces armades russes busquen els responsables de l'atac, que ha passat en una sala de concerts situada al centre comercial Crocus City Hall, a la població de Krasnogorsk, al nord-est de la capital russa. 

Testimonis de l'atac han descrit els autors del tiroteig com a "asiàtics i caucàsics" i han dit que parlaven entre ells en un idioma que no era rus. Alguns mitjans han publicat fotografies dels cinc presumptes assaltants, que haurien aconseguit fugir, i asseguren que són nascuts a la república caucàsica d'Ingúixia. També s'han difós imatges dels assaltants arribant amb un vehicle blanc a l'edifici.

Hi ha confusió al voltant d'aquestes imatges, perquè els mitjans russos les han retirat hores més tard, un cop les autoritats russes han restat veracitat a la reivindicació d'Estat Islàmic.

En el moment del tiroteig, la sala estava plena de públic preparat per assistir a un concert del grup de rock rus Piknik. Segons algunes fonts, dins de l'edifici podia haver-hi més de 6.000 persones en el moment de l'atac.

Alguns dels assistents al concert han penjat imatges i so del moment del tiroteig a les xarxes socials:


Estat Islàmic reivindica l'atac

Estat Islàmic ha reivindicat l'autoria de l'atac en grups de Telegram i la Guàrdia Nacional russa s'ha desplegat per localitzar els cinc homes que han disparat indiscriminadament contra les persones que hi havia dins de la sala de concerts. Però les autoritats russes no donen veracitat a aquesta reivindicació i asseguren que pot ser un missatge fals.

Fins al lloc del tiroteig s'han desplaçat una setantena d'ambulàncies i helicòpters per intentar apagar el foc i rescatar les persones que hi havia aquest divendres a la tarda al centre comercial.

Segons el ministeri d'Emergències rus, els bombers han aconseguit evacuar un centenar de persones del soterrani on hi havia la sala de concerts. També ha informat que estan treballant amb grues per rescatar a persones que havien quedat en les plantes superiors d'un edifici que està en flames.

Els bombers intenten controlar el foc, que ja afecta tot el centre comercial on hi ha hagut el tiroteig (Reuters/Maxim Shemetov)

En aquestes imatges es pot veure l'àmplia columna de fum que surtia de l'edifici en flames:

 

Cancel·lats tots els esdeveniments amb públic

La Fiscalia de Moscou ha obert una investigació per terrorisme i les autoritats han suspès tots els esdeveniments amb públic del cap de setmana i han establert controls en estacions de ferrocarrils i aeroports.

El ministeri d'Exteriors rus ha demanat a la comunitat internacional que condemni el que han qualificat de "crim monstruós".

"Tota la comunitat internacional ha de condemnar aquest crim atroç", ha dit Maria Zakhàrova. 


Les forces de seguretat s'han desplegat al voltant del centre comercial on hi ha hagut el tiroteig. Busquen almenys a cinc individus com a autors del tiroteig. 

Segons el Kremlin, Vladímir Putin ha estat informat des del primer moment de l'atac amb armes automàtiques a la sala de concerts i ha estat ell qui ha donat les primeres instruccions als serveis de seguretat desplegats al centre. 

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Una setmana abans de les eleccions presidencials a Rússia, les ambaixades dels Estats Units i del Regne Unit van advertir Rússia de possibles atemptats terroristes al país. Vladímir Putin va assegurar que aquestes alertes occidentals eren "un intent d'intimidar i desestabilitzar la societat russa".

Segons un missatge publicat a la web de l'ambaixada nord-americana, grups extremistes tenien "plans imminents d'atac" a llocs amb grans aglomeracions de persones en territori rus.

La Casa Blanca ha mostrat el seu rebuig a l'atac i ha expressat el seu suport a les víctimes.

També ho ha fet la dirigent opositora a l'exili Iúlia Navàlnaia, vídua d'Aleksei Navalni, que ha dit que els culpables han de retre comptes.

"Ucraïna no té res a veure"

Kíiv ha negat qualsevol implicació d'Ucraïna en els fets. "Ucraïna no té res a veure", ha assegurat un assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

En un missatge a Telegram, Mikhaïl Podoliak ha negat que el seu país tingui res a veure amb l'atac, que ha qualificat d'acte terrorista, i augura que provocarà una escalada dels atacs russos a Ucraïna. Segons Podoliak, Ucraïna mai ha fet servir actes terroristes per combatre Rússia i ha apuntat que en el passat Moscou sí que ha "atacat els seus propis ciutadans".

L'expresident rus Dmitri Medvédev ha amenaçat de matar els dirigents d'Ucraïna si es demostra que tenen relació amb l'atac. "Si es confirma que són terroristes del règim de Kíiv els trobarem i els destruirem sense pietat com a terroristes. Inclosos els dirigents de l'estat que han comès aquesta atrocitat".

El record de l'atac al teatre Dubrovka

Entre els nombrosos missatges de condol i condemna de l'atac hi ha també el del líder txetxè Ramzan Kadírov, que ha assegurat que es tracta d'un "acte de violència i brutalitat contra civils".  

El pitjor atac terrorista que ha viscut Moscou en les últimes dècades és el del Teatre Dubrovka. El 23 d'octubre de 2002 un grup terrorista txetxè va assaltar el teatre i va prendre 700 ostatges.

Durant l'operació de rescat, tres dies més tard, van morir 129 ostatges per inhalació del gas que van fer servir les forces armades russes en l'operatiu. 41 terroristes van ser abatuts per l'exèrcit.

 

 

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut