Barcelona

Onze detinguts en una operació antijihadista al Vallès Occidental i a Barcelona

A Sabadell, s'ha detingut un dels cervells de la cèl·lula jihadista

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han dut a terme una operació contra el terrorisme jihadista en diverses poblacions catalanes. S'han detingut 11 persones i s'han fet 16 registres: 11 en domicilis i cinc en locals. En concret, se n'han fet 7 a Terrassa; 4 a Sabadell; 2 Barcelona; 2 Valls, a l'Alt Camp, i un a Sant Quirze del Vallès.

A Sabadell, els registres s'han fet al carrer de Plini el Vell, al domicili d'un dels detinguts, que podria tractar-se presumptament d'un dels cervells de la cèl·lula jihadista. A més dels grups especials d'intervenció dels Mossos, a Sabadell també s'hi han desplaçat alguns agents dels Tedax, experts en explosius.

A Terrassa, els escorcolls s'han concentrat al barri de Ca n'Anglada, on han detingut com a mínim dues persones, una en un domicili del carrer del Doctor Aymerich i l'altra, en un habitatge del carrer de Sant Crispí, mentre que a Sant Quirze del Vallès, els Mossos han detingut una persona en un domicili del carrer Anselm Clavé, al centre del municipi.

La meitat eren conversos

Entre els detinguts, cinc són de nacionalitat espanyola, quatre dels quals conversos; cinc marroquins i un paraguaià, també convers. A més, deu són homes, un d'ells un menor de 17 anys, i una dona i tenen edats compreses entre els 17 als 45 anys.

El dispositiu, amb 360 agents d'equips especials d'intervenció dels Mossos d'Esquadra, ha començat a les 4 de la matinada, per ordre del jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional. Als detinguts se'ls acusa de pertinença o col·laboració amb organització terrorista jihadista, especialment vinculat amb les consignes de l'organització terrorista Estat Islàmic.

Segons ha explicat el conseller Ramon Espadaler, es tractava d'una cèl·lula operativa "amb voluntat d'atemptar a Catalunya". També ha explicat que l'operació està relacionada amb la detenció a Bulgària de tres homes de Terrassa i Monistrol de Montserrat quan anaven cap a Síria, suposadament per incorporar-se a Estat Islàmic.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que Catalunya és un dels territoris amb més intensitat d'activitat salafista, la branca més radical de l'islam, i ha criticat la Fundació Nous Catalans, que dirigeix Àngel Colom, perquè segons ha dit dificulta la lluita antijihadista fent pedagogia sobiranista.

Des que ha començat l'any han estat detingudes una trentena de persones a tot l'Estat per la seva suposada relació amb el terrorisme jihadista en diverses operacions, entre les quals destaca la que va conduir el 13 de març a la detenció de vuit presumptes membres d'una cèl·lula terrorista a Barcelona, Girona, Ciudad Real i Àvila. Tots eren de nacionalitat espanyola i cinc d'origen marroquí.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut