La policia fa guàrdia a l'hospital on han portat el cos de l'escriptor (Reuters)
La policia fa guàrdia a l'hospital on han portat el cos de l'escriptor (Reuters)
Amman

Maten un escriptor jordà quan anava a ser jutjat per compartir una caricatura considerada ofensiva per l'Islam

Nahed Hattar, escriptor d'origen cristià, va ser detingut el 13 d'agost per haver compartit a Facebook un dibuix on apareixia Déu com un simple servidor

RedaccióActualitzat

Un escriptor jordà controvertit, Nahed Hattar, ha estat assassinat a trets davant d'un tribunal de la capital, Amman, que l'havia de jutjar per haver compartit una caricatura considerada ofensives per l'Islam.

Nahed Hattar, escriptor d'origen cristià i polèmic activista, va ser detingut el 13 d'agost per haver compartit a Facebook un dibuix on apareixia Déu com un simple servidor.

A la caricatura es pot veure un jihadista al paradís. Està estirat en un llit amb dues dones i s'adreça a Déu com un servent. Li demana que li porti un vas de vi, fruites seques i li ordena que li porti algú per netejar l'habitació. Per acabar, li diu que ha de posar una porta a la tenda, perquè així podrà trucar abans d'entrar.

 

La caricatura compartida per Hattar es titulava "El déu de Dawaech", jugant amb l'acrònim en àrab d'Estat islàmic, Daesh. 

Hattar va ser acusat per les autoritats d'"incitació a les dissensions confessionals" i d'"insult" a l'Islam. A principis de setembre va sortir de la presó en llibertat sota fiança.

Veient l'onada d'indignació que havia provocat la caricatura, que no havia fet ell, Hattar va decidir treure-la del seu compte. L'escriptor havia explicat a la seva pàgina de Facebook que la caricatura en realitat es burlava dels terroristes i de la manera com imaginen Déu i el paradís, i que en cap cas era una ofensa a Déu.

Nahed Hattar, de 56 anys, ha mort a causa dels tres trets al cap que li han disparat davant del tribunal. L'assassí, un antic imam, ha estat detingut poc després. 

Aquest diumenge a la tarda, al seu poble natal -on viu part de la minoria cristiana del país- familiars i amics han acusat el govern de no haver-lo protegit malgrat les amenaces rebudes. Hattar era conegut per ser un ferm defensor del règim d'Al-Assad.

Anar al contingut