Refugiats fent cua per rebre menjar a Belgrad (Reuters)
Refugiats fent cua per rebre menjar a Belgrad (Reuters)

L'onada de fred atrapa milers de refugiats a Grècia i els Balcans

Metges sense Fronteres denuncia que només a Sèrbia hi ha 7.500 persones que malviuen en campaments precaris i superpoblats

RedaccióActualitzat

L'onada de fred polar que afecta l'est d'Europa ja ha deixat 40 morts i amenaça els refugiats que malviuen en precàries instal·lacions en països com Grècia, Sèrbia o Bulgària. Metges sense Fronteres denuncia que milers de persones estan atrapades en campaments mal adaptats i superpoblats. L'ONG afirma en un comunicat que "la cínica negligència de les polítiques dels països comunitaris, juntament amb el fred siberià, ha empitjorat una situació que ja és insuportable per a milers d'homes, dones i nens que busquen protecció a Europa."

Només a Sèrbia hi ha 7.500 persones que sobreviuen en unes condicions infrahumanes, amb temperatures que han arribat a 30 graus negatius. A Belgrad, uns 2.000 joves de l'Afganistan, el Pakistan, l'Iraq i Síria dormen en "edificis abandonats al centre de la ciutat". L'organització humanitària ha denunciat que, en els últims mesos, Sèrbia ha restringit "greument" la provisió d'assistència humanitària a aquestes persones i només permet que els voluntaris distribueixin mantes i aliments bàsics.

A la mateixa zona, l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, alerta que, entre Sèrbia i Hongria, desenes de persones insisteixen a travessar el mur construït pel govern de Viktor Orbán. Informen que, entre Turquia i Bulgària, en els últims dies han mort tres persones que s'havien perdut a les muntanyes.

Especialment complicada també és la situació a les illes de l'Egeu. Unes 15.000 persones malviuen en alguns camps d'acollida coberts de neu, com a Lesbos. Les ONGs demanen que se'ls traslladi a la Grècia continental, tot i que en aquesta part del país la situació no és gaire millor.

Dels 40 morts que hi ha hagut fins ara, 17 corresponen a Polònia, on les temperatures han baixat en alguns llocs dels 30 sota zero. L'increment de consum d'energia fa que les mines de carbó i les centrals tèrmiques treballin sense parar, i l'aire gèlid conté mil vegades més de partícules contaminants del que és habitual.

Les previsions per als pròxims dies marquen un augment de les temperatures, que, tot i això, continuaran per sota dels 10 graus negatius. Una situació semblant es viu a Txèquia, on han mort sis persones, quatre d'elles a la capital, Praga. A Eslovàquia, on hi ha hagut dos morts, s'han tallat carreteres i el pes del gel i de la neu ha trencat cables de telecadires a les pistes d'esquí.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut