La neu s'acarnissa amb els refugiats

Alerta de les ONGs per l'efecte de l'onada de fred als camps de refugiats

RedaccióActualitzat

Unes 15.000 persones continuen malvivint a les illes gregues de l'Egeu a l'espera que les traslladin a camps continentals i es puguin escapar del fred, la neu i el vent que pateixen aquests dies. Les ONGs alerten dels efectes que aquesta onada de fred pot tenir als campaments més precaris de l'anomenada ruta dels Balcans.

A Mória, a l'illa de Lesbos, centenars de persones, famílies senceres, sobreviuen en tendes sota la neu, sense mitjans i en unes condicions cada cop més fràgils. El govern grec ha prohibit fer fotografies a l'interior del camp, potser per amagar als ulls del món la seva impotència a l'hora de garantir els drets humans més bàsics. El Comitè per als Refugiats de les Nacions Unides ha instat el govern d'Atenes a traslladar al continent els milers de refugiats perquè hi ha apartaments, famílies d'acollida i altres llars temporals que els podrien donar cabuda. Però, per a alguns, el trasllat potser arribarà massa tard.

Ho explicava a "Els matins", de TV3, el coordinador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps.

"És una bogeria tenir menors en una sensació tèrmica de quinze sota zero en una tenda de campanya sense garanties, de qualitat molt baixa; evidentment, això és una bogeria, però és difícil de saber si estan millor al continent o a l'illa. Nosaltres, els que veiem a Mória, estan en unes condicions absolutament precàries."

Proactiva Open Arms fa tres dies que no veu arribar cap barca a Grècia. Les ha aturat el temporal de mar, però saben que quan baixin les onades tornaran a venir, malgrat la neu que cobreix el camp d'operacions a To Kyma.

La situació es repeteix en altres llocs dels Balcans. A Belgrad, centenars de migrants, sobretot afganesos, s'arreceren dels setze graus sota zero de l'exterior. Afortunadament, les previsions meteorològiques diuen que l'onada de fred siberià començarà a anar-se retirant.

L'onada de fred siberià afecta bona part d'Europa i durant el cap de setmana ha provocat una trentena de morts i el col·lapse a moltes carreters.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut