Imatge aèria de la base nord-americana situada al nord-est de Jordània (Reuters)
Imatge aèria de la base nord-americana Torre 22, situada al nord-est de Jordània (Reuters)

L'Iran es desmarca de l'atac a una base nord-americana a Jordània on han mort tres militars

L'explosió l'ha provocat un dron de les milícies proiranianes que l'exèrcit nord-americà hauria confós amb un de propi, segons The Wall Street Journal

RedaccióActualitzat

L'Iran nega rotundament estar implicat en l'atac amb dron contra una base nord-americana al nord-est de Jordània, a la frontera amb Síria i l'Iraq, on aquest diumenge van morir tres soldats.

També hi hauria una trentena de ferits que, segons l'exèrcit dels Estats Units, ja han estat evacuats de la base jordana.

El president dels Estats Units, Joe Biden, n'ha responsabilitzat grups radicals que operen amb el suport de l'Iran i, de fet, una milícia proiraniana ha reivindicat l'atac com a represàlia per la guerra a Gaza.

En aquest sentit, Biden, ja va anunciar que hi hauria resposta per part dels Estats Units, però no va entrar en detalls: "No s'equivoquin, farem passar comptes a tots els responsables, quan i com vulguem". Tot i això, ha pres distància d'algunes veus republicanes que reclamen atacar directament Teheran. 

En la mateixa línia s'ha expressat aquest dilluns el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, abans de reunir-se amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg:

"El president i jo no tolerarem atacs a les forces nord-americanes i prendrem totes les accions necessàries per defensar els EUA i les nostres tropes."


L'Iran nega la implicació

Per la seva banda, l'Iran ha volgut deixar clar a través del seu portaveu del Ministeri d'Exteriors que la resistència proiraniana de l'Iraq i Síria actua pel seu compte:

"Els grups de resistència de la regió no reben ordres de la República Islàmica de l'Iran en les seves decisions i accions. Tot i que l'Iran no aprova com va el conflicte a la regió, tampoc no interfereix en la manera com la resistència dona suport a la nació palestina o es defensa d'agressions i ocupacions."

Pel que fa al lloc on es va produir l'atac, els Estats Units han especificat que va ser a la base militar Torre 22, situada a Jordània. Tot i això, el país ho nega i assegura que el dron ha atacat els soldats a Síria. Un portaveu del govern d'Amman ha afirmat que hauria passat a uns 20 quilòmetres d'aquesta base, a la d'Al-Tanf, en territori sirià:

Confusió de l'exèrcit nord-americà

Segons publica el diari nord-americà The Wall Street Journal, l'exèrcit dels Estats Units hauria confós el dron de les milícies proiranianes amb un de propi. I és que l'aparell volava a baixa altura i es va apropar a la base militar en el mateix moment en què ho feia un altre dron de les forces nord-americanes.

Per tot plegat, i segons la informació d'aquest mitjà, no s'haurien activat les defenses antiaèries. 
 

Primer atac amb víctimes mortals nord-americanes

El bombardeig d'aquest diumenge ha estat el primer que causa baixes nord-americanes des dels atacs de Hamas el 7 d'octubre, detonant de l'actual guerra d'Israel a Gaza. Tot i que des de mitjans d'octubre les bases i tropes dels EUA a l'Iraq i Síria han rebut centenars d'atacs amb drons i míssils. 

I l'exèrcit ja ha intervingut militarment contra milícies proiranianes en aquests territoris i també contra els houtis del Iemen.

Amb tot, aquest atac fa témer una escalada de la tensió al Pròxim Orient i la magnitud de la resposta nord-americana podria marcar un nou rumb en la regionalització del conflicte.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsSíriaIranGuerra a Gaza
Anar al contingut