Joe Biden puja a l'avió del president dels Estats Units, l'Air Force One
Joe Biden puja a l'avió del president dels Estats Units, l'Air Force One (Reuters/Tom Brenner).
ANÀLISI

Com respondrà Biden a la mort dels primers soldats dels EUA en l'escalada al Pròxim Orient

Els tres soldats morts a Jordània són les primeres baixes militars nord-americanes en aquesta expansió del conflicte entre Israel i Hamas

Actualitzat

"La clau sempre són les víctimes. Mentre el nombre de víctimes nord-americanes siguin inexistents o molt poques, Biden podrà evitar implicar-hi més els Estats Units." Això ens deia fa uns dies Raphael S. Cohen, analista polític i exmembre de l'exèrcit quan l'entrevistàvem per prendre el pols a la posició nord-americana en el conflicte entre Israel i Hamas.

Doncs bé, les primeres baixes ja són aquí: tres soldats morts i desenes de ferits per un atac directe amb un dron en una base nord-americana a la frontera entre Jordània i Síria. 

A l'hora d'escriure aquest article, la reacció dels Estats Units ha estat anunciada, però sense entrar en detalls: "Respondrem com i quan ens sembli", diu el comunicat de la Casa Blanca, que també atribueix l'atac a milícies proiranianes. 

Des del 7 d'octubre --el dia de l'atac de Hamas a Israel-- hi ha hagut centenars d'atacs en bases nord-americanes a l'Iraq i a Síria, però en aquest context de risc constant d'ona expansiva del conflicte, aquest atac directe amb resultat de mort pot provocar un salt qualitatiu.

És cert que fa una setmana el Pentàgon donava per morts dos membres de la Marina després de 10 dies de recerca. Havien participat en una operació per interceptar armes que l'Iran hauria proporcionat als houthis pels seus atacs als vaixells al mar Roig.

També eren dues baixes nord-americanes, però les circumstàncies de la seva mort van permetre mantenir un perfil baix. Ara és diferent. 

La notícia l'ha donat el mateix president Biden, que viu gestionant diversos fronts de pressió. Ha de respondre als que li demanen mà dura i reacció contundent contra l'enemic, l'Iran. Té tot l'aparell diplomàtic i d'intel·ligència treballant en un acord per alliberar els ostatges israelians que queden a Gaza a canvi d'un alto el foc més llarg. Ha de convèncer el primer ministre israelià d'una solució política a llarg termini amb els palestins. I es vol presentar a la reelecció com a president, però veu com bona part dels seus votants, sobretot els més joves, li retreuen el suport sense condicions a Israel que ha permès una catàstrofe humanitària a Gaza. 

En aquest context haurà de decidir com respon a la mort de tres soldats i les desenes de ferits, i en la resposta militar hi haurà també una pista sobre la resposta política: quantes baixes nord-americanes es pot permetre Joe Biden abans d'entrar de ple en un conflicte que no volia fer més gran i que fa setmanes que amenaça de desbocar-se al front del mar Roig, amb l'intercanvi de baixa intentat entre els Estats Units i els houthis. 

Mai deu haver-hi decisions fàcils sobre la taula del Despatx Oval. Saber si has trepitjat la línia que hi ha entre respondre a un atac i contribuir a l'escalada definitiva de la guerra a Gaza, sens dubte, no ho és.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsPròxim Orient Joe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut