L'acte institucional de l'Any Granados marca el zenit del bienni commemoratiu del compositor lleidatà

L'acte institucional de l'Any Granados marca el zenit del bienni commemoratiu del compositor lleidatà

L'acte institucional de l'Any Granados marca el zenit del bienni commemoratiu del compositor lleidatà

Actualitzat
El president, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila observen l'actuació d'una soprano a l'acte institucional de l'Any Granados, aquest dilluns 12 de desembre al Palau de la Generali

El president, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila observen l'actuació d'una soprano a l'acte institucional de l'Any Granados, aquest dilluns 12 de desembre al Palau de la Generalitat (HORITZONTAL)

ACN Barcelona.-La commemoració del centenari de la mort d'Enric Granados ha viscut aquest dilluns un dels seus últims compassos amb l'acte institucional que ha acollit el Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Encapçalada pel president de la Generalitat, la cerimònia ha comptat amb els testimonis del net de Granados, Enrique Granados, i de la filla d'Alicia de Larrocha, Alícia Torra de Larrocha, que ha glossat la figura del compositor i ha reclamat recuperar per a Barcelona l'antiga Sala Granados de l'Avinguda Tibidabo. Puigdemont li ha respost que les commemoracions obren la porta a "fites molt difícils". L'acte d'avui no marca el final de l'Any Granados, sinó el zenit d'un bienni commemoratiu que seguirà el 2017 per celebrar el 150 aniversari del naixement del compositor lleidatà.

"Un país que sap honorar els seus fills més distingits, que ens han ajudat a elevar-nos espiritualment, s'apropa molt al propòsit que els seus grans homes van pensar pel futur", ha proclamat Carles Puigdemont per cloure l'acte institucional de commemoració de l'Any Granados. El president ha celebrat la commemoració com una oportunitat per acomplir propòsits formulats (recordar la figura del compositor, oferir-ne una visió més àmplia de la seva obra, posar al dia la investigació sobre el personatge, etc.). Puigdemont ha recollit el guant d'Alícia Torra de Larrocha, i ha concedit que una de les bondats de les commemoracions és que "no acaben res" sinó que "obren la porta a fites difícils". El president ha respost així a la reivindicació que la filla d'Alícia de Larrocha havia formulat minuts abans, en el sentit de "rescatar de l'oblit i l'abandonament" l'antiga Sala Granados, ubicada a l'Avinguda Tibidabo i actualment en mans d'una companyia d'assegurances italiana que, segons ha dit, no ha mostrat interès en negociar la recuperació de l'ús original de l'espai. L'acte institucional no ha estat, efectivament, un final de la commemoració de l'Any Granados, sinó el seu equinocci, doncs excepcionalment la celebració té una durada biennal ja que enguany s'ha commemorat el centenari de la mort del compositor, i el 2017 es compleixen els 150 anys del seu naixement. El conseller de Cultura, Santi Vila, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, han destacat respectivament el caràcter "universal" d'Enric Granados. Per al conseller, a més, l'Any Granados ha posat de relleu que "la innovació només és possible quan hi ha compromís amb la tradició", i en aquest sentit ha considerat important que les institucions púbiques exerceixin "de transmissors" d'aquesta tradició amb commemoracions com aquesta. La cerimònia d'aquest dilluns s'ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i ha comptat amb la participació, a banda del president Puigdemont i de de Larrocha, també amb el conseller de Cultura, Santi Vila, l'alcalde de Lleida i president de la Comissió Enric Granados, Àngel Ros, i el net del compositor lleidatà, Enrique Granados, que ha recordat la figura del seu avi a través dels records del seu pare. A l'acte hi ha hagut temps també per a la interpretació de diverses peces de Granados, dues per a piano i dues més per a piano i veu per a cloure la celebració.