Barcelona

La decisió de la Junta Electoral sobre les estelades centra els discursos dels partits

Les declaracions encreuades entre el govern espanyol i la Generalitat després que els Mossos han acusat la Policia Nacional d'alertar una cèl·lula jihadista que els estaven investigant també protagonitzen la campanya

RedaccióActualitzat

La decisió de la Junta Electoral d'ordenar la retirada de les estelades dels edificis públics ha estat un dels arguments de la campanya electoral aquest dijous a la tarda. També les declaracions creuades entre el govern espanyol i la Generalitat després que els Mossos hagin acusat la Policia Nacional d'alertar una cèl·lula jihadista que els estaven investigant.

Artur Mas ha estat aquest vespre a Tremp, on governa el PSC, donant suport al candidat de Convergència i Unió, Joan Ubach. Mas s'ha referit a les desqualificacions del ministre de l'Interior sobre els Mossos d'Esquadra i també a la decisió de la Junta Electoral de fer retirar les estelades dels edificis públics durant la campanya:

"Hem hagut de trampejar [la crisi] com podíem. Però sabíem una cosa, sabíem que era absolutament clau, absolutament fonamental no fallar en aquest sentit. No podíem atendre-ho tot, és evident; no ho podíem sostenir tot, és evident; hem hagut de prendre decisions, és evident; però, al mateix temps, les hem preses d'una manera que les coses bàsiques del país segueixen funcionant i segueixen funcionant correctament. Ara hem de millorar això, però és molt important tampoc espatllar-ho. És molt important que ara no ens trobem amb unes institucions com jo em vaig trobar la Generalitat quan vaig arribar quatre anys enrere"

Els socialistes demanaran explicacions al ministre de l'Interior al Congrés per la suposada filtració de la Policia Nacional de les operacions dels Mossos d'Esquadra a una cèl·lula jihadista. Acompanyat per l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marin, Miquel Iceta, que ha acusat el PP d'extremar el seu discurs allà on li disputa el vot la xenòfoba Plataforma per Catalunya, ha reclamat que es mantingui el diàleg institucional:

"La seguretat, la coordinació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i de la policia de Catalunya, dels Mossos d'Esquadra, hauria de ser òptima, especialment en un tema tan sensible, del qual depèn entre altres coses la seguretat dels ciutadans. Per tant, nosaltres demanem l'absoluta transparència i l'esclariment d'aquests fets perquè, de confirmar-se, serien d'una gravetat que posarien en qüestió moltíssimes coses, entre d'altres, la pròpia continuïtat del ministre"

Pel primer secretari dels socialistes, l'estelada és un símbol partidista com ho són altres i considera lògic que s'ordeni retirar-les d'edificis públics.

Alicia Sánchez-Camacho s'ha trobat amb el primer 'escrache' silenciós en aquesta campanya. Ha estat a Cubelles, des d'on ha reiterat la seva confiança absoluta en la Policia Nacional davant d'una denúncia "molt greu" dels Mossos, que s'haurà d'aclarir. També ha celebrat la decisió de la Junta Electoral Central respecte a les estelades:

"Ja és hora que la Justícia li pari els peus al senyor Mas, perquè el senyor Mas està governant al marge de la llei. Les estelades, que són el símbol independentista, no poden estar penjades als Ajuntaments de les ciutats i els pobles de Catalunya, perquè Catalunya no és independentista"

Marta Rovira ha criticat la decisió de la Junta Electoral Central d'ordenar la retirada de totes les banderes estelades i vol que s'omplin els balcons d'aquestes banderes:

"Ells volen prohibir i prohibir i prohibir. I nosaltres volem decidir, volem votar, volem llibertat i volem democràcia. És per això que, el dia 24 de maig, omplim les urnes de llibertat"

La número dos d'Esquerra ho ha dit a Amposta, on tenen sis regidors i on ha fet costat al candidat local, Adam Tomàs.

Des de Vic, Joan Herrera també ha criticar durament tant els ministres del PP com la Junta Electoral:

"Que no passaran. El que els diem és que el franquisme en aquest país no va treure la llengua dels carrers, que el franquisme d'aquest país no va treure les ganes que aquest país decidís el seu futur. I que tampoc ho farà el PP. No ho farà l'indecent PP, el fatxenda Wert, l'inacceptable Fernández Díaz"

Herrera ha demanat a la resta de partits que ningú pacti amb el PP

Suport de David Fernàndez, de la CUP, i d'Arcadi Oliveres, de Procés Constituent, a la candidatura conjunta que presenten a Sant Cugat, on ja tenen dos regidors. Fernàndez reclama al govern que no apliqui la "llei Wert" i fa una crida a penjar estelades en resposta a la decisió de la Junta Electoral:

"Perquè del que hauria de preocupar-se no és de símbols democràtics que expressen l'anhel de llibertat d'un poble, sinó de la propaganda racista i xenòfoba que està escampant el PP i qualsevol organisme electoral hauria de vetllar per la defensa dels drets humans"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut