Rajoy i Garcia Albiol, aquest divendres a Lleida (ACN)
Rajoy i Garcia Albiol, aquest divendres a Lleida (ACN)

La campanya es trasllada a Lleida en ple conflicte per les obres de Sixena

Actualitzat

La campanya electoral s'ha desplaçat de Brussel·les a Lleida. El PP, amb Mariano Rajoy, i Ciutadans, amb Inés Arrimadas, han fet campanya a la capital del Segrià en un moment en què el trasllat de les obres de Sixena ha entrat en la discussió política. Rajoy n'ha parlat, però breument, només per dir que respecta la decisió del jutge.

Aquesta és la primera vegada que Rajoy ve a Catalunya en campanya electoral. Li va prometre al cap de llista del PP, Xavier García Albiol, que vindria el 8 de desembre, coincidint amb l'aniversari del candidat popular, però encara ho farà dues vegades més. Abans, Rajoy s'ha referit també a la manifestació d'aquest dijous a Brussel·les. Ha dit que respecta els somnis que tenen alguns, però que ell defensa l'estat de dret.

"Sempre respecto el dret de les persones a manifestar-se. Manifestacions n'hi ha moltes, com tots vostès saben. L'únic que tinc clar és que defensaré allò que sempre hem defensat, que és la unitat d'Espanya, la Constitució, l'imperi de la llei, ser a Europa, que l'economia funcioni i que es vagi recuperant. Això és el que ens interessa i no els somnis d'alguns, que van contra el signe dels temps i contra els valors i principis europeus."

Abans d'anar a Lleida, García Albiol ha coincidit amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, a l'acte de celebració de la Immaculada Concepció, que s'ha fet a primera hora del matí a la caserna del Bruc de Barcelona. La ministra, després de passar revista a les tropes i d'imposar diverses condecoracions, ha recordat, en un curt parlament, el dret, ha dit, "de tots els espanyols a ser defensats i protegits". Cospedal, que ha assegurat que l'exèrcit ha de garantir aquesta dret tant dins com fora de les fronteres, ha destacat que la celebració d'avui es faci amb tota normalitat a Catalunya.

 

 

Arrimadas: "És l'hora de la gent normal"

Precisament, Lleida ha estat també el lloc triat per Ciutadans per fer-hi l'acte d'avui. Segons la candidata del partit taronja, Inés Arrimadas, guanyar les eleccions pot anar d'un escó, i la demarcació de Lleida pot ser clau. Arrimadas assegura que té a tocar la presidència de la Generalitat.

Per la candidata, Ciutadans és l'únic partit capaç d'acabar amb el procés independentista perquè creu que hi ha el perill que, tant el PSC com Catalunya en Comú acabin reeditant un tripartit. De Puigdemont i Junqueras, assegura que si guanyen tornaran a fer el mateix i tornaran a desobeir les lleis:

"La gent normal no se'n riu de les resolucions judicials. La gent normal no se salta les lleis esperant que no els passi res. És l'hora de la gent normal, dels ciutadans, de la gent honrada, treballadora, de la gent que sap que Catalunya som tots."

A la Seu Vella de Lleida, la sala de la Canonja ha sobrepassat l'aforament de més de 200 persones. Allà, el cap de llista per Lleida, Jorge Soler, ha dit que els partits independentistes han perjudicat l'economia:

"Ja n'hi ha prou. Necessitem fer polítiques que no facin fora les empreses com estan fent el senyor Puigdemont i companyia. Cal aconseguir que tornin les empreses i que es torni a generar ocupació"

A Lleida, on Ciutadans té un acord polític amb el PSC d'Àngel Ros esperen a aconseguir el seu tercer diputat en la demarcació el 21 de desembre. A l'inici de l'acte s'ha produït un intercanvi de crits entre un grup d'independentistes i alguns assistents.

 

 

La CUP anuncia mobilitzacions per defensar Sixena

La CUP també ha avisat de mobilitzacions per defensar les obres d'art de Sixena. Ho ha dit la cap de llista per Lleida, Mireia Boya:

"Molta gent agafarà els museus com a bandera de resistència a aquest cop d'estat que ha estat el 155. Jo crec que, si s'atreveixen a venir aquí a Lleida es trobaran a la gent dempeus. Aquesta actitud és la que nosaltres reivindiquem per materialitzar la República"

Els cupaires, juntament amb l'ANC i els Comitès de Defensa de la República, han presentat aquest matí la campanya "Tu votes, tu comptes" amb la qual volen aplegar voluntaris per fer un recompte paral·lel de vots el dia 21D.

 

 

Domènech critica la revisió de l'euroordre

Xavier Domènech ha aprofitat la seva visita a la Fira de Nadal de Tortosa per alguna cosa més que fer campanya: hi ha comprat un tió. Des de la capital del Baix Ebre, el candidat de Catalunya en Comú ha rebutjat l'utilització del 155 en el conflicte de les obres de Sixena, però s'ha desmarcat de la proposta de la CUP:

"No la compartim. Jo crec que la millor defensa que es pot fer de Lleida i la millor defensa que es pot fer del seu patrimoni cultural en aquest cas, és efectivament que es retiri el 155 i que es proposin models que puguin solucionar el problema"

També ha criticat que el govern espanyol plantegi ara una revisió de l'euroordre perquè sigui més eficaç, després del que ha qualificat d'"estratègia fallida" de l'Audiència Nacional i el Suprem.

"Que el PP ha fet de l'excepcionalitat la seva forma d'actuació política és evident. També és evident que, precisament per això el 21 hem de treure un resultat que sigui un resultat que deixi clarament i meridianament clar que aquesta pràctica d'excepcionalitat no pot continuar"

Domènech també ha reivindicat un pla d'industrialització per a les Terres de l'Ebre, un dels territoris, ha dit, oblidats i més castigats per la crisi.

 

 

Iceta alerta del risc d'una victòria independentista

Miquel Iceta ha participat aquest matí en un acte públic al casal d'Amposta ple de gom a gom. Acompanyat del president del País Valencià, Ximo Puig, que veu Iceta a la presidència com un èxit per a una millora de les relacions.

"Si en Miquel és president de Catalunya, que ho serà, serà fonamental per reestablir la relació entre Catalunya i el meu país"

També ha intervingut en l'acte la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que ha començat així el seu discurs:

"Aquest any el raïm te'l menges al Palau, Miquel"

Lastra ha proposat Iceta com l'alternativa a partits que no tenen el mateix nom, però que en el fons són iguals.

"I després a l'altre front hi ha el PP i Ciutadans. I que ningú s'equivoqui: són el mateix. Bé, no, Ciutadans és el PP, però sense antecedents penals"

I, per acabar la festa, un Iceta optimista, que es veu president el proper 21 de desembre i que ha volgut alertar sobre els riscos d'una victòria independentista:

"Si guanyen les eleccions els independentistes, la ruïna de Catalunya serà total i completa. Tornarà a manar la CUP, tornarem a sortir de la legalitat i estarem quatre anys més parlant de l'article 155 i de la crònica judicial"

Abans d'acabar l'acte, Iceta ha volgut recordar que Catalunya necessita un president per a tothom i no només per mig país.

 

 

Puigdemont vol tornar a Catalunya si guanya

El candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, que ara pot circular lliurement per Europa, excepte per Espanya on seria detingut, ha tornat a expressar els seu desig de tornar a Catalunya si guanya. Si obtingués el suport de les urnes, Puigdemont no entendria que s'hagués de quedar a Brussel·les, ni que pogués acabar a la presó. Així ho ha explicat, per videoconferència des de Brussel·les, en un acte a Barcelona.

"Si realment podem anar a unes eleccions i podem portar al programa la proclamació de la independència. Si realment les ciutadans voten aquest programa i ho fem amb regles del joc que estan compartides per tots... ostres, l'aplicació d'aquests resultats no pot portar ni la presó ni l'exili ni haver d'estar cada setmana presentant-te en un jutjat i entregar el teu passaport"

Per Puigdemont, a la manifestació d'aquest dijous a la capital comunitària ara cal sumar-hi un resultat favorable el 21 de desembre.

"És evident que la Comissió Europea, després d'això i després del 21 de desembre, si els ciutadans catalans persistim, és impossible qu eno entengui que la realitat va per damunt dels prejudicis"

Precisament a través d'internet, el cap de llista de Junts per Catalunya ha explicat un dels punts del programa que ell ha treballat personalment: el de les noves tecnologies.

 

 

Esquerra carrega contra la retirada de les obres de Sixena

I, pel que fa a la proposta del govern espanyol d'ampliar la llista de delictes de l'ordre europea de detenció, Esquerra considera que no és res més que un intent de buscar tots els instruments per perseguir i humiliar els líders polítics i socials de Catalunya. Ho ha dit a Sant Boi de Llobregat el republicà Roger Torrent, que també ha carregat contra l'anunci de la retirada imminent de les obres d'art de Sixena.

"Sixena és la demostració de què és el 155 i de quin país ens quedarà si guanya el bloc del 155. És la demostració palpable del que volen els del bloc monàrquic, els del bloc del 155 i del país que ens espera si guanyen el 21 de desembre. Per tant, ho hem d'evitar"



Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
SixenaPatrimoniProcés catalàEleccions 21D
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut