Pròxim Orient

Hezbollah alerta que "només és el principi" i promet sorprendre amb atacs més enllà de Haifa

El líder de la milícia libanesa Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, ha emès un comunicat per televisió en què proclama que la guerra oberta contra Israel continua i que l'atac de Haifa és només el principi: "Us sorprendrem més enllà de Haifa." Abans, Israel havia ofert una treva al govern libanès a canvi que el grup xiïta es replegués i alliberés els ostatges. Amb tot, sempre ha mantingut oberta la vessant militar amb la finalitat de canviar la realitat del nord d'Israel. En les últimes ofensives, més d'una vintena de civils han mort pels míssils que han caigut al sud del Líban. Aquests atacs han arribat després que vuit israelians perdessin la vida a Haifa per les explosions de coets de Hezbollah.

Actualitzat
"Igual que us vam sorprendre al mar, prometo que us sorprendrem per terra", ha dit Nasrallah en un discurs retransmès per l'òrgan informatiu del moviment xiïta, Al-Manar. El secretari general ha destacat que les escomeses de Hezbollah "són de contenció ni no de venjança", tot i que ha comentat que "això no significa que mantinguem aquesta postura sempre". No ha deixat d'alertar que usaran "tot tipus de recursos" per defensar-se, ja que l'enemic no té miraments.

Hezbollah va de debò. En les últimes 48 hores, han caigut sobre Israel 1.200 coets, segons l'exèrcit israelià. I Nasrallah ha dit que tenen més capacitat. L'atac més sagnant ha estat el d'aquest matí contra una estació de trens de Haifa, en què han mort vuit persones. Però Israel tampoc no atura l'operació. En l'última ofensiva, han mort almenys 16 civils quan les forces aèries israelianes han destruït un edifici al sud del Líban. Aquestes víctimes s'han d'afegir a les vuit d'aquest matí en diferents bombardejos.

Israel ha optat per continuar amb l'operació ofensiva sobre el sud del Líban, però ha expressat que l'única forma de solucionar definitivament el conflicte actual és per la via diplomàtica. Els seus objectius són tres: alliberar els soldats segrestats, que Hezbollah deposi les armes i que l'exèrcit regular libanès es desplegui pel territori que ara ocupa la milícia.

Mentrestant, l'alt representant de Política Exterior de la UE, Javier Solana, s'ha traslladat a Beirut per manifestar al primer ministre libanès, Fuad Siniora, la solidaritat de la Unió Europea, així com la plena sobirania del Líban. Segons fonts diplomàtiques, la UE vol evitar el debilitament del moderat Siniora, la situació del qual és molt precària per la presència de Hezbollah en el seu gabinet i per la impossibilitat de controlar el sud del país.

Tant la UE com el G-8, que està reunit a Sant Petersburg, han cridat Síria i el Líban a acatar la resolució 1559 de l'ONU, que exigeix, entre d'altres, el desarmament de les milícies. També demanen que s'alliberin els soldats segrestats, però la UE ha qualificat de "desproporcionada" la reacció d'Israel.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut