Sant Petersburg

Els EUA cerquen una resolució conjunta del G-8 que condemni la provocació de Hezbollah

El conflicte entre Israel i la milícia de Hezbollah marca l'agenda de la cimera que els membres del G-8 -els països més industrialitzats del món- fan a Sant Petersburg. Aquesta tarda s'hi tractarà a fons tot el conflicte. De moment, els EUA han manifestat que hi ha esperances d'aconseguir una declaració consensuada en què es condemni les "maneres provocadores" de la milícia libanesa. Segons diverses fonts, les diferències que hi ha al voltant conflicte entre els integrants del grup dels vuit són mínimes. Després de reunir-se amb Blair aquest matí, Bush ha tornat a dir que Israel té el dret de defensar-se, tot i que ha de pensar en les conseqüències.

Actualitzat

Segons l'assessor polític de la Casa Blanca Dan Barlett, "les primeres indicacions apunten a un creixent consens" en la redacció d'una declaració conjunta sobre el conflicte entre Israel i el Líban. Aquest consens, afegeix, es refereix que "Hezbollah, el grup palestí Hamas, Síria i Iran estan clarament actius d'una manera provocadora per tirar per terra el procés de pau del Pròxim Orient", per la qual cosa cal "posar en pràctica en la seva totalitat la resolució 1.559" del Consell de Seguretat de l'ONU.

L'esmentada resolució exigeix que Hezbollah deposi les armes i que Síria abandoni la seva presència al país veí, cosa aquesta última que ja s'ha complert. A la mateixa resolució també s'insta Israel a mostrar moderació. Bartlett ha minimitzat les diferències vers el conflicte que es manifesten en la cimera i ha assegurat que tots mantenen posicions pròximes.

Mentre que Bush ha reiterat el ple suport a Israel perquè es defensi d'accions terroristes -tot i que ha matisat que cal pensar en les conseqüències-, França i Rússia han demanat un alto el foc immediat, a més de fer una crida a la moderació a totes les parts implicades. Després de reunir-se amb Bush, però, el president francès, Jacques Chirac, ha expressat el seu acord amb els EUA perquè Hezbollah alliberi els soldats segrestats i aturi el llançament de coets.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut