Pròxim Orient

Israel perd quatre soldats i divuit civils libanesos moren després de la intensificació dels combats

La declaració de guerra oberta que ahir va anunciar Hezbollah s'ha convertit en realitat des d'aquesta matinada, quan la milícia libanesa ha atacat un vaixell de guerra hebreu amb un míssil llançat des de la costa i quatre militars israelians han desaparegut. De moment, l'exèrcit jueu ha confirmat que han trobat un dels cossos. L'ofensiva de la milícia libanesa s'ha intensificat durant tota la jornada amb el llançament de coets. Però l'autor de l'episodi més sagnant ha estat Israel, que ha matat en un bombardeig almenys 18 civils que intentaven fugir del conflicte. Per la seva banda, Bush ha instat Damasc a pressionar Hezbollah perquè aturi els atacs.

Actualitzat

Per quart dia consecutiu continua la contesa entre Israel i la milícia libanesa. Aquesta tarda, per primer cop, la marina ha bombardejat alguns ports del país, entre ells el de la capital, Beirut, i el de Trípoli, la principal ciutat del nord del país. Durant tot el dia, Tel Aviv ha tornat a bombardejar les vies de comunicació libaneses i ha destruït la segona carretera que uneix el país amb Síria, la del pas fronterer de Masnaa, per on molts turistes àrabs intentaven fugir; fins a 90.000 refugiats han passat ja segons Síria. També ha atacat fins a sis cops el sud de Beirut, feu de Hezbollah, on l'exèrcit sospita que hi ha un pas subterrani, i ha fet diversos ferits.

Però l'atac israelià més mortífer ha tingut com a objectiu un comboi que intentava creuar la frontera amb Síria per fugir del conflicte. Segons xifres provisionals, almenys 18 civils han mort, entre ells 9 nens, a causa de les bombes de l'aviació d'Israel sobre dos vehicles que circulaven per una carretera al sud del Líban, a la població de Shamad el-Bayada. Aquestes víctimes s'afegeixen a les tres que hi ha hagut aquest matí a conseqüència dels bombardejos d'Israel sobre les diverses infraestructures del Líban.

Ja són més de vuitanta des de l'inici de l'espiral de violència dimecres passat, quan Hezbollah es va implicar en el conflicte palestí amb el segrest de dos soldats hebreus. Israel ha dit que no aturarà l'ofensiva si Hezbollah no allibera els dos soldats segrestats i deixa d'atacar el territori israelià.

Hezbollah tampoc dóna senyals de fer marxa enrere. De bon matí, Israel ha denunciat la desaparició de quatre membres de la marina després que un míssil llançat des de la costa per la milícia va impactar ahir contra un vaixell militar israelià que patrullava les costes de Beirut. La ràdio pública israeliana assegura que el coet és de fabricació iraniana, extrem que no ha confirmat l'exèrcit i que les milícies han negat. Sí que s'ha confirmat que ha estat trobat un dels cossos dels mariners desapareguts.

Fonts militars afirmen que per primer cop coets provinents del Líban han atacat la ciutat de Tiberíades, 35 quilòmetres al sud del Líban, i han causat diversos ferits. Segons els mateixos conductes, a més, els coets podrien arribar a prop de Tel Aviv. Altres ciutats israelianes, segons la cadena Al-Jazeera, com Nahariya, Safed, Moshav Meron i zones obertes dels alts del Golan, han estat atacades per dotzenes de míssils de Hezbollah.

Enmig de l'escalada de violència, el president dels EUA, George W. Bush, ha demanat a Síria que pressioni Hezbollah perquè aturi els atacs i alliberi els dos soldats segrestats. Just el contrari que ha expressat públicament el govern de Damasc. D'altra banda, a la reunió que mantenen els països àrabs al Caire han sorgit visions oposades sobre l'actuació de Hezbollah. Els uns, com Algèria, el Iemen, el Líban i Síria, hi donen suport; els altres, com Egipte, l'Aràbia Saudita o Kuwait, manifesten el seu malestar.

Israel ataca el Ministeri d'Economia a Gaza

Mentrestant, Israel no s'oblida de Gaza. A la tarda, un míssil ha impactat de ple contra l'edifici del ministeri i ha mort una persona. Una segona víctima mortal ha estat abatuda en un altre atac aeri. Aquests atacs estan encaminats a pressionar Hamas perquè alliberi el soldat israelià segrestat per militants de grups rebels liderats per aquesta organització islamista.

També aquesta matinada hi ha hagut enfrontaments al sud de la franja de Gaza. L'exèrcit israelià ha disparat contra palestins que volien tornar a la franja de Gaza des d'Egipte després de dues setmanes d'estar tancades les fronteres. Ahir, un grup d'activistes va fer esclatar un tros del mur que separa Egipte de Gaza. Centenars de palestins van aprofitar l'ocasió per tornar cap a casa seva.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut