Pròxim Orient

Israel amenaça Hezbollah amb represàlies per un atac sobre Haifa, però ofereix un alto el foc condicionat

El govern d'Israel ha presentat al libanès, per mediació d'Itàlia, una proposta condicionada per al cessament de les operacions al Líban. Segons el ministre d'Informació libanès, Gazi al-Aridi, aquesta proposta té dues condicions: que Hezbollah alliberi els dos soldats israelians capturats dimecres i que retiri les seves milícies fins al nord del riu Litani. Per altres camins es mou el ministre de Defensa d'Israel, Amir Peretz, que veu la campanya del Líban com l'oportunitat de canviar la realitat. Tot plegat passa després que Hezbollah ha matat vuit persones a Haifa amb el llançament de coets i que el primer ministre d'Israel ha avisat la població del sud del Líban que marxi.

Actualitzat

Al-Arid, que no ha detallat si el govern ha acceptat les condicions manifestades per Olmert, ha destacat que no s'ha "entrat en l'etapa de les negociacions" i que estan esperant que l'ONU s'hi posicioni. El ministre d'Informació ha denunciat que Israel ha llançat una "guerra genocida" en què està fent servir armes prohibides per la comunitat internacional, en referència als projectils de fòsfor que, segons diversos mitjans libanesos, ha usat l'exèrcit hebreu. El ministre libanès ha relatat que el primer ministre italià, Romano Prodi, ha plantejat la proposta al seu homòleg libanès, Fuad Siniora, per via telefònica.

La proposició es produeix enmig d'un clima d'extrema tensió. Síria ha alertat que el seu contraatac a una agressió d'Israel "no tindrà limitacions ni en el temps ni en els mitjans". Sobre l'escenari bèl·lic, Hezbollah ha causat vuit morts a Haifa, atac que suposa l'operació més sagnant llançada sobre el nord d'Israel des de la guerra del Yom Kippur, l'octubre de 1973. Per la seva banda, Israel ha continuat castigant el sud de Beirut i ha causat almenys vuit morts en diferents bombardejos. A més, ha avisat la població del sud del Líban perquè abandonin el territori en previsió d'atacs de més llarg abast.

Malgrat la proposició de treva, Israel continua comptant amb plans ofensius per eradicar la guerrilla i forçar l'alliberament dels soldats. Almenys així es desprèn de les declaracions de Peretz. El ministre de Defensa ha explicat des de Haifa que la campanya al Líban continuarà fins que la rereguarda i la població no tornin mai més a estar desprotegides. Parlava de "canviar la realitat". El cap de Defensa ha assegurat que acabaran la campanya, però que no hi ha la intenció de reocupar el Líban.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut