Beirut

El Líban demana un alto el foc immediat i ajuda internacional mentre Israel reforça els seus mecanismes de defensa

El caire que està agafant el conflicte entre Israel i el Líban preocupa cada cop més la comunitat internacional per la possibilitat que el conflicte s'estengui a la regió. El primer ministre del Líban, Fuad Siniora, ha demanat ajuda a les Nacions Unides per reconstruir el país i recuperar el control del sud del Líban, i a Israel que aturi els atacs. Per la seva banda, Israel ha incrementat les seves mesures de defensa i ha decretat la situació de seguretat especial. Sobre el terreny el que ha passat és que les dues parts enfrontades han intensificat les seves ofensives. Es calcula que des de l'inici de les hostilitats han mort gairebé cent persones i unes 250 més han resultat ferides.

Actualitzat

Fuad Siniora assegura que el Líban s'ha convertit en una zona catastròfica que necessita ajuda internacional per reconstruir el país. És per això que el primer ministre libanès, en una compareixença televisada, ha demanat un alto el foc immediat sota l'auspici de les Nacions Unides i una solució global per a tots els problemes que ha causat aquesta situació. Siniora ha responsabilitzat Israel de la catàstrofe humanitària i econòmica en què està immers el Líban i ha acusat l'estat hebreu d'"infligir un càstig col·lectiu i immoral". El mandatari libanès ha qualificat Israel de "màquina criminal".

El polític libanès també ha instat que s'actuiï per estendre la sobirania del govern sobre tot el país, controlat per la guerrilla de Hezbollah, i alliberar els territoris, en al·lusió a les granges de Cheba, una zona a la frontera entre Síria, el Líban i Israel que aquest país no va abandonar després de la retirada del sud libanès l'any 2000.

Després de quatre dies d'ofensiva, l'exèrcit israelià assegura haver bombardejat uns 150 objectius al Líban, principalment carreteres, ponts i gasolineres. Les infraestructures han quedat completament destruïdes, però el pitjor és que els atacs ja han causat la mort d'un centenar de civils i els ferits superen els 250. Aquest dissabte, l'aviació israeliana ha intensificat els atacs contra el sud i l'est del Líban, i per primer cop també contra el nord, a la zona fronterera amb Síria.

L'objectiu dels atacs, assegura l'exèrcit hebreu, és impedir que els milicians de Hezbollah puguin fugir al país veí amb els dos soldats israelians capturats i evitar també l'entrada d'armament i municions al Líban. El govern sirià ha negat, però, que cap míssil israelià hagi tocat el seu territori. L'atac més mortífer ha causat la mort d'almenys divuit civils que fugien amb una camioneta d'un atac de l'aviació israeliana.

Israel reforça les seves mesures de defensa

També Hezbollah ha incrementat les seves operacions després de declarar una "guerra oberta" contra Israel. Els coets han continuat caient en territori israelià, on sembla que haurien causat diversos ferits. El pitjor episodi ha estat l'atac des de la costa d'un vaixell de l'exèrcit hebreu, atac en el qual han perdut quatre militars.

El govern d'Israel ha declarat la situació de "seguretat especial", una mesura per sota de la declaració de l'estat d'emergència que permet a les autoritats tancar institucions i llocs públics sempre que ho considerin oportú. A més, l'exèrcit israelià ha començat a desplegar míssils Patriot per repel·lir els possibles atacs de Hezbollah amb míssils de mig abast. S'han instal·lat bateries antiaèries a la ciutat de Haifa, situada a 50 quilòmetres de la frontera sud amb el Líban i important centre petroquímic i econòmic.

Israel creu que la milícia xiïta compta amb diverses desenes de coets amb un abast d'entre 100 i 200 quilòmetres fabricats a l'Iran i que podrien arribar a ciutats com Tel Aviv o Jerusalem.

Per ara el govern d'Ehud Olmert descarta una possible sortida negociada a l'espera de l'arribada aquest diumenge d'una delegació de les Nacions Unides. Precisament la intervenció de l'ONU és també el que han demanat els membres de la Lliga Àrab, que consideren que el procés de pau al Pròxim Orient ha fracassat i s'ha de començar de nou.

L'èxode continua

Els bombardejos ja han causat l'èxode de desenes de milers de ciutadans libanesos, alguns dels quals han optat per refugiar-se en escoles i altres allotjaments més segurs i allunyats de les zones de perill. Diversos països àrabs i europeus, així com els Estats Units, ja han començat a preparar també l'evacuació dels seus conciutadans en direcció a Síria o Xipre. Més d'un centenar de ciutadans espanyols que eren al Líban, en canvi, ja han estat evacuats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut