Noruega

Excepcional gravació d'un meteorit en "vol fosc"

La televisió pública noruega, NRK, ha fet públiques unes imatges excepcionals, que revelen per primer cop el moviment d'un meteorit en la fase anomenada "vol fosc". Els fets van passar el juny de l'any 2012, quan el paracaigudista noruec Anders Helstrup va gravar accidentalment el fenomen.

Actualitzat

La televisió pública noruega, NRK, ha fet públiques unes imatges sorprenents i excepcionals que revelen per primer cop el moviment d'un meteorit en la fase anomenada "vol fosc".

Els fets van passar el juny de l'any 2012, quan el paracaigudista noruec Anders Helstrup va gravar un dels seus salts a prop de Hedmark, al sud del país. Quan dies després va repassar el vídeo, va veure una gran roca que li va passar a prop a gran velocitat. Durant el vol no l'havia vista. Des de llavors, ha intentat esbrinar l'origen de l'objecte i el lloc del possible aterratge.

Ara podeu veure les imatges, que comencen amb la vista des de la càmera connectada al casc del paracaigudista. Helstrup allibera el paracaigudes i, al cap de poc temps, apareix el misteriós meteorit, una mica abans que entri en imatge un segon paracaigudista. Al muntatge, la seqüència es repeteix a càmera lenta a diferents velocitats.

Vol fosc

L'origen del misteri és un meteoroide comú. Els meteoroides són fragments de matèria que es desprenen normalment de cometes o asteroides. Quan un meteoroide entra a l'atmosfera de la Terra es crema per fregament i deixa una pista lluminosa al cel que es diu meteor. Molts es volatilitzen i només els fragments més grans arriben a la superfície de la Terra com a meteorits.

En algun moment, en general entre els 15 i els 20 km d'altitud, les restes de meteoroides es desacceleraren fins al punt que ja no es genera llum visible. Això passa a una velocitat d'aproximadament 7.200 i 14.400 km/h. Des d'aquest punt endavant, les roques es desacceleren encara més fins que cauen per la seva velocitat terminal, d'entre 360 i 720 km/h. El temps des que un meteoroide deixa de cremar fins que arriba a la Terra com a meteorit és el "vol fosc". Com que es mou a gran velocitat, és pràcticament invisible durant aquesta part final "fosca" de la seva caiguda.

Primícia mundial

Les imatges de Helstrup són les primeres que mai s'han vist d'aquest fenomen. Juntament amb els científics del Museu Geològic d'Oslo, el Centre Espacial de Noruega i la Societat de Meteorits de Noruega, Helstrup ha intentat esbrinar el lloc d'aterratge del meteorit. Fa dos anys van començar a buscar dintre d'una àrea d'un milió i mig de quilòmetres quadrats. Avui en dia, la zona de recerca continua sent prou gran, tot i que s'ha reduït 100 vegades. Trobar-ne les restes seria la prova final que el vídeo correspon realment a un vol fosc.


El paracaigudista encara té alguns dubtes, però els experts no. El geòleg Hans Amundsen va declarar que, per la seva forma, "no podia ser una altra cosa" i va explicar que la pedra hauria format part d'una pedra més gran que hauria esclatat uns 20 km per sobre de Helstrup.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut