Hila Rotem-Shoshani abraça un familiar després de ser alliberada per Hamas (Reuters/Israel Defense Forces)

Emocions a flor de pell: les imatges del retorn d'ostatges de Hamas i presoners palestins

L'alleujament per la llibertat d'éssers estimats es barreja amb l'angoixa dels que continuen captius

RedaccióActualitzat

L'Emily Hand va ser donada per morta després de l'atac de Hamas en territori israelià del 7 d'octubre. Més tard, però, va ser inclosa en la llista de més de 200 persones capturades aquell dia.

Aquest dissabte, aquesta nena irlandesa-israeliana ha pogut tornar a abraçar el seu pare, set setmanes justes després de ser segrestada al quibuts Be'eri

Aleshores tenia 8 anys, i en va fer 9 en captivitat, el 17 de novembre. "Ha passat l'aniversari en els túnels de Gaza", lamentava aquell dia el seu pare, Thomas Hand, durant una reunió en honor de l'Emily que es va fer a Londres.

Emili Hand amb el seu pare, Thomas Hand, després de ser alliberada per Hamas (Reuters/Israel Defense Forces)

Aquest dissabte, en canvi, confessava: "No tenim paraules per descriure les nostres emocions després de 50 dies difícils i complicats."

També tenia paraules per a les persones que continuen captives: "Estem encantats de tenir l'Emily de tornada, però alhora recordem (...) tots els ostatges que encara no han tornat a casa."

Juntament amb l'Emily ha estat alliberada la Hila Rotem-Shoshani, de 13 anys. Són amigues i van ser capturades juntes a Be'eri, amb la mare de la Hila, Reaya Rotem, de 54 anys, que continua en mans de Hamas.

Entre les 56 persones posades en llibertat aquest dissabte després d'hores de tensió també hi ha dos germans adolescents, igualment residents a Be'eri, l'Alma Or, de 13 anys, i el Noam Or, de 16. Van ser segrestats juntament amb el seu pare, Dror Or, de 48 anys, i el seu cosí Liam, de 18, que continuen a Gaza. La seva mare, Yonat Or, va morir durant l'atac de Hamas.


Un assassinat i set segrestats de la mateixa família

Tres infants israelians més han pogut tornar a casa aquest dissabte: el Noam Avigdori, de 12 anys, alliberat junt amb la seva mare, Sharon Avigdori, de 52; i dos germans, el Naveh Shoham, de 8 anys, i la Yahel Shoam, de 3, alliberats amb la seva mare, Adina Shoham, de 38 anys. 

Es dona la circumstància que tots cinc són família, perquè l'Adina és neboda de la Sharon. El 7 d'octubre eren a Be'eri per visitar la mare de l'Adina, Shoshan Haran, de 67 anys, que també ha estat alliberada.

I són una de les famílies més afectades, perquè el pare de l'Adina, Avshalom Haran, va morir durant l'atac, en què Hamas també va capturar Tal Shoham, de 38 anys, marit de l'Adina i pare de Naveh i Yahel, que no ha estat alliberat.

També vivia a Be'eri la família Weiss: Ilan Weiss va ser capturat quan va sortir a defensar el quibuts, i continua a Gaza; la seva dona i la seva filla, capturades a casa, han estat alliberades. Shiri Weiss, de 53 anys, comptable, van trobar-la primer, mentre que la Noga Weiss, de 18, va poder amagar-se sota un llit. Al final, però, va haver de sortir a causa del fum i van trobar-la quan mirava d'amagar-se.

Aquest és el moment en què Hamas lliurava els 17 ostatges alliberats dissabte:


La tretzena ostatge alliberada per Hamas aquest dissabte és la Maya Regev, de 21 anys, segrestada juntament amb el seu germà Itay, de 18, quan miraven de fugir de l'atac al festival de música Tribe of Nova

La Maya va ser ferida de bala mentre parlava per telèfon amb el seu pare, que mirava de localitzar-los. Més tard, la imatge d'ella i l'Itay lligats a la part del darrere d'una camioneta descoberta va ser publicada a les xarxes socials. 

Originaris de Herzliya, a prop de Tel-Aviv, es dona la circumstància que havien tornat a Israel tot just el dia abans, després de celebrar l'aniversari de la mare a l'estranger. 

A la Maya li agrada practicar Ioga i córrer, i l'Itay, que continua captiu, és un apassionat del surf.

"Estic molt emocionada i feliç que la Maya estigui venint cap a aquí", ha declarat la Mirit, la seva mare, que admet: "No obstant això, el meu cor està dividit, perquè el meu fill Itay encara està captiu per Hamas a Gaza".

Tornada a casa enmig d'un fort desplegament militar

Hamas ha alliberat sis dones, 7 infants i adolescents i quatre ciutadans tailandesos. Israel també ha alliberat sis dones, i 33 infants i adolescents.


Presos palestins celebren a l'exterior de la presó d'Ofer, a Cisjordània, la seva posada en llibertat (Reuters/Ammar Awad)

La presonera més prominent alliberada és Israa Jaabis, condemnada a 11 anys de presó després d'una explosió en el seu cotxe, el 2015, en un punt de control, en què un agent va resultar ferit, que Israel considera que era un intent d'atemptat.

A conseqüència d'aquella explosió, en el seu rostre són ben visibles diverses cremades. 

Israa Jaabis, alliberada per Israel, abraça el seu fill que era un nen quan va ser detinguda (Reuters/Latifeh Abdellatif)

Jaabis ha torna a casa, a Jerusalem, enmig d'un fort desplegament de les Forces de Defensa d'Israel, que impedien l'accés a tot de persones que s'havien aplegat a l'exterior. 

Així ha estat la tornada a casa d'Israa Jaabis, després de 8 anys:


Dins, per primera vegada després de vuit anys, Jaabis ha pogut abraçar la seva mare i el seu fill, Mutasem, que era un nen quan va ser detinguda i que ara és un noi.

"Em fa vergonya abraçar-lo, perquè s'ha convertit en un home", deia. "Quan em diu 'la meva mare' el tinc de nou als meus ulls com un nen petit".

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut