Ostatges alliberats aquesta nit dins d'un vehicle de la Creu Roja
Ostatges alliberats aquesta nit dins d'un vehicle de la Creu Roja (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Hamas allibera 17 ostatges i Israel 39 presoners palestins en el segon intercanvi pactat

Abans de la mitjanit s'ha completat l'intercanvi, que ha estat aturat més de set hores per Hamas

RedaccióActualitzat

L'intercanvi d'ostatges israelians i de presos palestins previst per aquest dissabte s'ha endarrerit més de set hores i ha culminat poc abans de la mitjanit.

A les deu de la nit (hora catalana) Qatar ha confirmat que un grup de 17 ostatges estaven ja en mans de la Creu Roja i viatjaven en direcció al punt fronterer de Rafah on després els han entregat a les forces armades israelianes. Els ostatges alliberats són 7 nens i adolescents i 6 dones israelians i també s'han deixat en llibertat 4 ostatges tailandesos.

Era el primer pas per completar l'intercanvi amb Israel, que ha anunciat una hora i escaig després que alliberava una quarantena de presoners palestins. Segons el ministre d'Exteriors de Qatar, es tracta de 33 nens i adolescents i 6 dones que estaven a presons israelianes.

Israel havia reunit als 39 presos dissabte al matí a la presó d'Ofer, a Jerusalem, per a ser alliberats quan Hamas deixés anar els ostatges pactats. Els presoners alliberats estaven acusats de terrorisme, però sense delictes de sang.

 

Els ostatges israelians alliberats són 8 nens i 5 dones i també s'han alliberat 4 ostatges tailandesos
Els ostatges israelians alliberats són 7 menors i 6 dones i també s'han alliberat 4 ostatges tailandesos (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

L'intercanvi ha estat en risc durant unes hores. A primera hora de la tarda Hamas ha anunciat que paralitzava el segon alliberament d'ostatges. Denunciava que Israel no està deixant entrar els camions amb ajuda humanitària que havia promès i demanava que "s'adhereixi als termes de l'acord" i que es comprometi a deixar entrar els camions al nord de Gaza. També exigia respecte als "criteris de selecció" per a l'alliberament dels presoners palestins. 

Segons un portaveu de Hamas, des de divendres han entrat 340 camions amb ajuda humanitària. D'aquests, només 65 han arribat al nord de Gaza, la meitat del que s'havia acordat.

Les autoritats israelianes han anunciat que aquesta mateixa nit un centenar de camions amb ajuda humanitària entraran a la Franja de Gaza per continuar amb el compliment de l'acord amb Hamas. Segons han dit "alguns d'aquests camions aniran al nord de la Franja", tal com exigia Hamas. 


Nova mediació de Qatar i Egipte

Qatar i Egipte han actuat com a mediadors en aquesta crisi inesperada enmig dels acords d'alto el foc per intentar que l'intercanvi d'ostatges i presoners es reprengui tan aviat com sigui possible. Finalment, després d'hores d'incertesa, a les vuit del vespre hora catalana s'ha anunciat que l'acord s'havia desbloquejat.

El jove Quasi Taqatqa, alliberat per Israel, abraça la seva mare (Reuters/Mussa Qawasma)

Els serveis penitenciaris israelians havien  confirmat que ja tenen la llista dels palestins que posaran en llibertat, mentre que les forces de seguretat egípcies han anunciat que ja disposen de la llista la vintena d'ostatges que avui podran tornar a casa.

Aquest segon intercanvi arriba l'endemà que Israel alliberés 39 presoners i Hamas alliberés 13 ostatges israelians, a més de 10 tailandesos i un filipí.


Biden veu possible allargar la treva

La treva que ha de fer possible l'alto el foc, l'intercanvi de presoners i l'entrada d'ajuda humanitària i combustible a la Franja de Gaza, té una durada prevista de quatre dies, però el president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat optimista sobre el fet que pugui allargar-se.

Doron Asher i les seves filles, alliberades per Hamas, abracen Yoni, el seu marit i pare (Reuters/Ronen Zvulun)

"Això d'avui és només el començament, però fins ara tot ha anat bé", ha valorat, abans d'assegurar que hi ha "possibilitats reals" d'ampliar-la.

Abans que Biden, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ja s'havia mostrat disposat a prorrogar la treva fins a deu dies si això vol dir que s'alliberen més israelians.


Un centenar de palestins retornen a casa

L'entrada en vigor de la treva ha permès que, per primera vegada des del 7 d'octubre, fins a 134 palestins hagin pogut tornar a la Franja de Gaza. 

Havien quedat atrapats a Egipte, al nord de la península del Sinaí, i fins ara no havien pogut travessar el pas de Rafah per tornar a casa. 

Expectació al pas de Rafah, aquest divendres, per l'intercanvi de presoners (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Durant les últimes 7 setmanes, aquest punt fronterer, l'únic que Israel no controla, només s'havia obert, esporàdicament, per permetre l'entrada d'alguns camions amb ajuda humanitària, però no la de persones.

I també, en sentit contrari, per permetre la sortida de civils ferits i d'estrangers o palestins amb doble nacionalitat, entre els quals diversos ciutadans espanyols

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut