La majoria dels europeus veuen el procés sobiranista català com un "problema greu" (Reuters)
La majoria dels europeus veuen el procés sobiranista català com un "problema greu" (Reuters)
Madrid

Els europeus critiquen l'autoritarisme de l'Estat amb Catalunya, segons l'Institut Elcano

L'últim baròmetre d'aquest laboratori d'idees afirma que la majoria de ciutadans europeus veuen el procés com un "problema greu"

RedaccióActualitzat

Els europeus critiquen l'autoritarisme espanyol i la falta de diàleg cap a Catalunya, segons l'últim baròmetre de l'Institut Elcano, un laboratori d'idees que es considera un dels principals referents sobre la política exterior de l'estat espanyol.

L'estudi, que recull prop de 4.000 entrevistes als principals països d'Europa, assenyala que la majoria de ciutadans perceben el procés independentista català com un "problema greu", però no creuen que la independència, si finalment arribés, tingués efectes negatius ni per a Europa ni tampoc per a Catalunya. En alguns països consideren que, fins i tot, seria positiva. És el cas del Regne Unit, on un 52% dels ciutadans consideren que Catalunya sortiria beneficiada de separar-se d'Espanya. Al cantó contrari se situen Portugal i França, on la majoria veu efectes negatius amb la independència.

En tot cas, l'horitzó d'una Catalunya independent en els pròxims 10 anys només el veu el 29% dels europeus, mentre que el 49% entén que continuarà a Espanya.

On sí que hi ha una posició majoritària és en l'opinió que el govern espanyol ha estat poc dialogant en tot aquest procés, i que no ha actuat correctament per resoldre la crisi a Catalunya. Un 49% dels europeus pensen que les autoritats espanyoles han adoptat una actitud autoritària cap a Catalunya, enfront d'un 21% que pensa que no. Les crítiques més importants les trobem a Alemanya i Bèlgica, dos dels escenaris on es van obrir processos judicials contra els exiliats, i també al Regne Unit.

Un centre de referència en política exterior espanyola

El Reial Institut Elcano d'Estudis Internacionals i Estratègics és un centre de pensament que es va fundar el 2001. Analitza la política internacional des d'una "perspectiva espanyola, europea i global". El patronat està presidit per Felip VI i en formen part els expresidents Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero; també el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, la de Defensa, Margarita Robles, i els presidents del Banc Santander, CaixaBank, Telefónica, Enagás, Iberdrola i Repsol, entre altres membres.

El director del centre és el sociòleg Emilio Lamo de Espinosa. El seu germà, Jaime Lamo de Espinosa, va ser ministre d'Agricultura entre el 1978 i el 1982, a les files de la UCD.

 

Notícia relacionada: "L'Institut Elcano diu que el procés ha convertit Espanya en "un objecte problemàtic"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependència
Anar al contingut