Reunió del consell científic del Reial Institut Elcano, aquest dilluns a la Granja de San Ildefonso de Segovia (EFE)
Reunió del consell científic del Reial Institut Elcano, aquest dilluns a la Granja de San Ildefonso de Segovia (EFE)
Madrid

L'Institut Elcano diu que el procés ha convertit Espanya en "un objecte problemàtic"

Aquest "think tank" retreu al govern espanyol que no tingués una "estratègia de comunicació" internacional sobre el procés

RedaccióActualitzat

"Al llarg de la tardor, Espanya va tornar a ser considerada en els cercles diplomàtics més com un objecte problemàtic i font d'inestabilitat que no pas un subjecte que aporta solucions a la governança europea o mundial".

És una de les principals conclusions de l'informe anual "Espanya al món el 2018: perspectives i desafiaments", fet públic aquest dimarts per l'Institut Elcano.

Aquesta institució, dedicada a l'anàlisi de la política internacional, retreu en aquest informe anual al govern espanyol "l'absència d'una estratègia de comunicació" davant el procés.

"La retòrica independentista segueix inflamada"

Afirma que aquest ha estat el "punt dèbil" de la resposta del govern espanyol al projecte independentista català, i pronostica que la incidència internacional del relat de l'independentisme augmentarà:

"En la mesura en què el relat del nacionalisme català s'està escorant cap a la tesi de la suposada manca de llibertat i pluralisme del sistema polític espanyol, al llarg de l'any guanyarà força en àmbits minoritaris, però rellevants, de l'opinió pública internacional el qüestionament de la qualitat de la democràcia espanyola o la necessitat de mediar en el conflicte."

"L'arrencada del 2018 confirma que la retòrica independentista segueix inflamada i no s'acabarà la convulsió social, amb el consegüent impacte en la inversió empresarial estrangera, l'arribada de turistes i altres indicadors econòmics. Pitjor encara són els riscos de fractura de la convivència entre catalans o el deteriorament de la relació entre part de Catalunya i el conjunt d'Espanya que, entre altres efectes més greus, deteriora la imatge del país com a cas d'èxit en allò relatiu a la convivència democràtica."

Notícia relacionada - febrer 2014: L'Institut Elcano diu que l'estratègia de Rajoy amb el procés perjudica la marca Espanya

La ingerència russa

En el text es destaca que a la tardor el rei no va intervenir a l'Assemblea de l'ONU perquè "ho desaconsellava la crisi de Catalunya".

L'informe també retreu al Congrés que no hagi "assumit més protagonisme exterior", ni tan sols amb "un control més sever de les forces d'oposició al govern".

Els autors de l'informe també consideren provada "la ingerència russa en el referèndum il·legal a Catalunya", però creuen que això no afectarà les relacions entre Espanya i Rússia.

Un laboratori d'idees privat

El Reial Institut Elcano d'Estudis Internacionals i Estratègics es va fundar el 2001, i es dedica a "analitzar la política internacional des d'una perspectiva espanyola, europea i global".

És una institució privada, però amb un patronat amb forta presència de persones amb càrrecs a les institucions de l'Estat o que n'han tingut, com Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero, Alfonso Dastis o María Dolores de Cospedal.

Presidit pel sociòleg i polític Emilio Lamo de Espinosa, al patronat també hi participen els responsables de les principals empreses del país.

Precisament aquest dilluns l'anomenat consell científic de l'Institut es va reunir a la Granja de San Ildefonso, a Segòvia, sota la presidència del rei Felip VI, que presideix el patronat.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut