Barcelona

Els embassaments catalans es troben al 61% de capacitat, el doble que el 2005

Els embassaments de les conques internes catalanes se situen en el 61,26% de la seva capacitat d'aigua embassada, el doble de la xifra recollida en aquestes mateixes dates l'any passat. Aquestes xifres permeten assegurar l'ús domèstic en els pròxims 12 mesos, tal com ha explicat el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, que han presentat en roda de premsa a Barcelona l'estat de les reserves d'aigua als embassaments de Catalunya, així com els paquets d'ajudes acordades en aquesta matèria.

Actualitzat
Els pantans catalans es troben al 61,26% de la seva capacitat, xifra que duplica el 29,97% de l'any passat. La dada s'ha obtingut després d'analitzar els embassaments de Boadella (al 44,25%), Sau (63,25%), Susqueda (67,68%), la Baells (61,20%), la Llosa de Cavall (57,61%), Sant Ponç (52,87%), Foix (96,53%), Siurana (40,33%) i Riudecanyes (31,37%).

Els nivells de capacitat dels embassaments facilitats no han tingut en compte les pluges recollides en les últimes hores encara que, segons el conseller, "les variacions no seran transcendents" a les capçaleres dels pantans. Segons el conseller Francesc Baltasar, el nivell d'aigua dels embassaments garanteix els pròxims 12 mesos el consum domèstic.

L'estalvi en el consum d'aigua entre agost del 2005 i agost del 2006 ha estat del 3% en usos domèstics, del 2,2% en comercials, un 0,8% en industrials i un 12,8% pels ajuntaments. Contràriament, el consum comunitari d'aigua durant aquests dotze mesos ha augmentat un 2,6% respecte al període anterior.

Respecte a aquestes dades, Baltasar s'ha felicitat per "la consolidació a la tendència a la baixa del consum domèstic d'aigua", un estalvi d'aigua "que no és casual ni conjuntural", sinó fruit d'una activitat "proactiva de la ciutadania conscienciada".

Inversions

D'altra banda, Medi Ambient i l'ACA han aprovat invertir fins a 15 milions d'euros per millorar el proveïment d'aigua als municipis que pateixin situacions de falta d'aigua per tal de garantir que el 2007 puguin subministrar-se fins a 250 litres per habitant i dia. L'acord subscrit també fa referència als cursos afectats pels incendis d'aquest estiu a l'Empordà i Tarragona, a la recuperació i neteja dels quals després de la catàstrofe es dedicarà mig milió d'euros.

Prevenció d'inundacions

D'entre la resta de mesures aprovades, cal destacar els onze milions d'euros que es destinaran a mantenir els cursos i la prevenció d'inundacions. El conseller s'ha referit als desperfectes provocats per les inundacions d'aquesta jornada al barri de la Salut a Salou (Tarragonès), efectes de la crescuda d'un torrent, i ha afirmat que el culpable d'aquesta problemàtica és principalment "l'edificació en zones on no s'hi hauria de construir".
Anar al contingut