Lisboa

El socialista José Sócrates dimiteix davant la clara victòria del socialdemòcrata Passos Coelho

Pedro Passos Coelho es postula com a nou primer ministre de Portugal. El partit conservador socialdemòcrata, encapçalat per Coelho, s'ha imposat en les eleccions portugueses i voreja la majoria absoluta. Uns resultats que confirmen el que ja apuntaven els sondejos, que la crisi econòmica i el pla de rescat de la UE han passat factura a l'actual govern del socialista Sócrates, que podria obtenir els seus pitjors resultats en vint anys. Les primeres reaccions davant d'aquests resultats no s'han fet esperar, i l'encara primer ministre portuguès ha anunciat que dimiteix com a secretari general del Partit Socialista després dels mals resultats obtinguts en els comicis.

Actualitzat
El Partit Social Demòcrata (PSD) ha obtingut el 39% dels vots, mentre que el Partit Socialista (PS) no ha arribat al 30%. Per la seva banda, el Centre Democràtic Social (CDS) s'ha endut un 11% de les paperetes; la Coalició Democràtica Unitària (CDU), un 7%, i el Bloc Esquerra s'ha quedat en un 5%.

Unes dades que col·loquen Coelho en molt bona posició per convertir-se en el nou primer ministre de Portugal. El socialdemòcrata podrà governar amb majoria absoluta si es concreta la seva aliança amb la tercera força més votada, el CDS.

Austeritat i retallades

Aquestes eleccions, especialment difícils per als portuguesos, han registrat una participació molt baixa, amb menys del 50%. Uns resultats que també preveien els sondejos com a conseqüència de la desmotivació dels joves per la complicada situació que travessa el país.

Amb un panorama econòmic difícil, el nou govern portuguès haurà d'afrontar el difícil repte d'aplicar el rigorós pla d'austeritat estipulat per la Unió Europea a canvi d'un generós rescat de gairebé 80.000 milions d'euros.

De moment, Passos Coelho ja ha assegurat que "després de l'austeritat que caldrà aplicar els propers anys arribarà un període pròsper", mentre que Sócrates ha felicitat el guanyador després d'haver-lo acusat de voler privatitzar-ho tot i de no respectar l'estat del benestar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut