Barcelona

El Parlament aprova, amb els vots de JxSí i la CUP, la moció que referma els objectius de la resolució del 9-N

La proposta de la formació anticapitalista s'ha aprovat per 71 vots a favor i 51 en contra

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha aprovat la moció de la CUP per refermar la declaració independentista del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional. La proposta de la formació anticapitalista s'ha aprovat per 71 vots a favor -els de Junts pel Sí i la CUP- i 51 en contra.

També s'ha donat llum verda a elaborar en 60 dies l'estat i el pla d'execució de totes les mesures que s'inclouen en els annexos de la declaració.

JxSí, però, no ha avalat tot el text, ja que ha votat en contra del punt que insta els Mossos d'Esquadra a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió. A més, s'ha abstingut a l'hora "d'encoratjar els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat", unes mesures que han comptat amb el vot a favor de la CUP.

C's, PSC i PPC han votat en contra de tota la "moció de desconnexió", mentre que Catalunya Sí que es Pot ha decidit no participar en cap votació en senyal de protesta. L'oposició ha alertat sobre el risc d'haver-se saltat la legalitat i la suspensió del Constitucional, en un debat molt controvertit en què Ciutadans, PPC i PSC han criticat la gestió que ha fet la mesa del Parlament.

La proposta s'ha aprovat després del debat i de l'últim intent fallit de l'oposició per frenar el debat. El PP, el PSC i Ciutadans han demanat formalment a la mesa del Parlament que retiressin del ple el text consensuat per Junts pel Sí i la formació anticapitalista perquè el consideren il·legal. El ple s'ha aturat durant 30 minuts per celebrar primer una Junta de Portaveus, on cada grup ha exposat els seus posicionaments, i posteriorment s'ha reunit la mesa, que, finalment, amb la majoria dels membres de JxSí, ha rebutjat les peticions de C's, PSC i PPC. Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, no ha votat.

La majoria independentista de la mesa ha argumentat que el nou text resol els dubtes que generava el text original presentat per la CUP, segons ha explicat el vicepresident primer, Lluís Corominas.

Després d'aquesta decisió de la mesa, el ple s'ha reprès. Tot i això, abans de l'inici del debat de la moció, s'ha votat si el text s'excloïa o no en l'ordre del dia, com han demanat els grups de l'oposició. Com estava previst, la votació no ha prosperat i, per tant, s'ha celebrat el debat. 

La mesa, que ja es va reunir aquest dimecres al vespre amb caràcter extraordinari, ja va avançar que no retiraria la moció perquè considera que entra dins de la legalitat. En començar el ple de dimecres, C's i PPC van demanar a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que sotmetés a votació del ple la retirada de l'ordre del dia de la polèmica moció de la CUP sobre la declaració del 9-N i la desobediència. Després d'uns minuts de confusió, discussió i constants apel·lacions al reglament, Forcadell va afirmar que aquesta votació se celebraria aquest dijous al matí, abans de substanciar-se el punt d'aquesta moció, tal com s'ha fet.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut