Madrid

La majoria dels membres del govern prometen dient "Consejo de Ministras y Ministros"

Els 17 membres del nou executiu, 11 d'ells dones, han promès el càrrec en una cerimònia sense símbols religiosos

RedaccióActualitzat

El nou govern de Pedro Sánchez ha pres possessió dels càrrecs ministerials davant el rei a La Zarzuela. Tots han promès el càrrec, en una cerimònia sense Bíblia ni crucifix, tal com va passar, per primer cop, quan Sánchez va assumir la presidència del govern. La majoria dels membres de l'executiu han promès sota la fórmula (en castellà) "Consejo de Ministras y Ministros".

El cap del govern espanyol ha combinat ministres de perfil polític, uns altres de més tècnics i alguns fitxatges estrella.

L'executiu passa de 13 a 17 carteres. I 11 dels ministres són dones:

 

 

La vicepresidenta, Carmen Calvo, estrena fórmula

La fórmula "Consejo de Ministras y Ministros" l'ha estrenat la vicepresidenta i titular d'Igualtat, Carmen Calvo, que ha estat la segona que ha promès el càrrec, després de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que ha actuat com a notària de l'acte. Aquest criteri encetat per Carmen Calvo l'han seguit els altres nous membres de l'executiu, tret del titular d'Exteriors, Josep Borrell, el de Foment, José Luís Ábalos, i la d'Economia, Nadia Calviño.

Després de la vicepresidenta i de la responsable de Justícia han promès el càrrec els altres membres de l'executiu, seguint l'ordre en què s'han publicat els nomenaments en el Butlletí Oficial de l'Estat.

A més del cap del govern i del monarca, a la sala del palau de La Zarzuela també hi han estat presents la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i del Senat, Pío García Escudero, i els presidents del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem, Juan José González Rivas i Carlos Lesmes.

 

 

Després de la promesa del càrrec, els ministres s'ha fet la fotografia de família amb Pedro Sánchez i Felip VI. I durant el dia els 17 ministres fan el tradicional traspàs de carteres amb els seus antecessors.

 

 

Meritxell Batet: "Escoltar, dialogar i consensuar"

El ministeri d'Administracions Públiques passa a ser ara ministeri de Política Territorial i Funció Pública. Una cartera que assumeix la catalana Meritxell Batet i que ha recollit de Soraya Sáenz de Santamaria. Batet ha agraït la feina dels seus antecessors i ha incidit en què cal diàleg i consens sobretot amb Catalunya.

"L'important és escoltar, dialogar i consensuar. Aquestes són les bases de la nova política del segle XXI. I si això és imprescindible per abordar qualsevol empresa política, crec que especialment ha de guiar l'actuació al capdavant d'aquest ministeri. Escoltar, dialogar i consensuar. Crec que la recuperació de la paraula, de les paraules, amb Catalunya especialment, però amb totes les comunitats autònomes, és imprescindible"

 

 

La número dos del govern de Sánchez, Carmen Calvo, també ha estat rebuda per Sáenz de Santamaría, l'anterior vicepresidenta de Mariano Rajoy. Calvo s'ha marcat com un dels principals objectius de tot el govern la igualtat de gènere entre homes i dones.

"Aquest és un govern que ha de treballar cada dia per al més important de la democràcia: reduir les desigualtats i construir la gran igualtat, la que ens afecta a homes i a dones. És el gran objectiu d'un treball constant des del que jo, almenys, no arribo a col·locar dos elements de treball que no siguin el rigor i la passió"

A Hisenda, María Jesús Montero també ha fet efectiu el traspàs de carteres en presència de Cristóbal Montoro, l'anterior titular. Montero diu que treballarà en nom de la transparència i l'estabilitat.

Pel quen fa al traspàs al ministeri d'Educació i Formació professional. La nova titular, Isabel Celaá, ha rebut la cartera de mans de l'anterior ministre, Íñigo Méndez de Vigo. Es dóna la circumstància que Celaá també serà la nova portaveu del govern, tal com ja ho era Méndez de Vigo. Isabel Celaá promet que dialogarà amb tothom.

Aquest divendres el nou executiu participarà a la primera reunió del Consell de Ministres, que es farà a La Moncloa a partir de les 10 del matí i previsiblement anirà seguit d'una roda de premsa de la ministra portaveu, Isabel Celaá.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut