Pedro Duque, Magdalena Valerio, Isabel Celaá i Dolores Delgado, nous ministres de Ciència, Treball, Educació i Justícia, respectivament
Pedro Duque, Magdalena Valerio, Isabel Celaá i Dolores Delgado, nous ministres de Ciència, Treball, Educació i Justícia, respectivament

Duque, ministre de Ciència; Celaá, d'Educació; Valerio, de Treball, i Delgado, de Justícia

Actualitzat

Pedro Sánchez continua configurant el seu nou govern. El president ha afegit quatre noms nous a l'executiu, un home i tres dones: Pedro Duque, com a ministre de Ciència; Isabel Celaá, d'Educació;  Magdalena Valerio, de Treball, i Dolores Delgado, de Justícia.

CIència, Innovació i Universitats

L'astronauta Pedro Duque serà el nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats del govern de Pedro Sánchez. Duque, de 55 anys, és enginyer aeronàutic i el primer astronauta espanyol, i molt conegut per la seva faceta de divulgador de ciència.

L'any 1992 va ser seleccionat en un dels concursos de l'Agència Espacial Europea, que buscava persones per ser astronauta. Va entrenar-se a la Ciutat de les Estrelles de Moscou i als Estats Units.

La seva primera missió espacial va ser el 1998 amb el transbordador espacial Discovery. Durant 9 dies va supervisar el mòdul experimental de l'ESA. El 2003 Duque va participar en un altre viatge espacial amb la nau russa Soiuz, com a enginyer de vol. Va visitar l'Estació Espacial Internacional durant 10 dies per dur a terme la Missió Cervantes.

Des de l'octubre del 2012 fins ara ha treballat de nou a l'Agència Espacial Europea.

 

 

En saber el seu nomenament, Pedro Duque ha reaccionat al seu compte de Twitter, amb humor i recordant la seva mare, amb un acudit de Forges.

 

Educació

La basca Isabel Celaá ha estat nomenada també nova ministra d'Educació. Fins al 2012 ha estat consellera d'Educació de Patxi López. Té 69 anys. Des del 1987 ha tingut responsabilitats relacionades amb l'educació al País Basc, primer al gabinet del conseller d'Educació José Ramón Recalde. Del 1991 al 95 va ser viceconsellera del departament amb Fernando Buesa. Només entre el 95 i el 98 va deixar la conselleria d'Educació per ser directora del gabinet de Justicia, Economia i Treball de Ramón Jáuregui. Com a diputada al País basc ha ocupat la vicepresidència del Parlament i ha estat responsable dels temes educatius en el seu grup.

 

 

Treball i Seguretat Social

També s'ha confirmat Magdalena Valerio com a ministra de Treball. És jurista, té 61 anys, i ha estat regidora de l'Ajuntament de Guadalajara i actualment diputada a la Comunitat de Castella-la Manxa.

La seva vida laboral ha estat relacionada amb l'àrea de treball i de la Seguretat Social, en què ha ocupat diversos càrrecs a l'INEM, l'INSERSO i l'INSALUD de Guadalajara.

El 2005 és consellera de Treball i Ocupació de Castella-la Manxa. El 2007, consellera de Turisme i el 2008 assumeix la Conselleria d'Administracions Públiques i Justícia de la comunitat.

Com a cap de llista del PSOE de Guadalajara obté un escó al Congrés de Diputats a les eleccions generals del 2011.

 

 

Justícia

Dolores Delgado és la nova ministra de Justícia. Tot i que sonava el nom de Margarita Robles -que havia estat magistrada al Suprem-, finalment Pedro Sánchez ha assignat la cartera de Justícia a la que fins ara ha estat la fiscal coordinadora en terrorisme jihadista de l'Audiència Nacional. En els darrers 25 anys també s'ha centrat en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme etarra.

Dolores Delgado, que té 54 anys, va passar breument pel jutjats catalans abans d'arribar a l'Audiència Nacional, on va col·laborar amb el jutge Baltasar Garzón. Després de treballar en casos com l'operació Temple o Gel Verd de narcotràfic internacional, el 2004 es va començar a especialitzar en terrorisme.

També es va ocupar del jutjat central d'Instrucció número 5, conegut per portar al banc dels acusats els torturadors argentins Scinlingo i Cavallo.

Com a fiscal del Tribunal Penal Internacional, el 2011 va treballar en l'arrest del dictador libi Moammar al-Gaddafi, que havia de ser jutjat per crims contra la humanitat.

Dolores Delgado, que també és la portaveu dels fiscals de l'Audiència Nacional, heretarà de Rafael Catalá un ministeri clau en la conjuntura actual amb el procés i els presos catalans.

Pedro Sánchez configura un govern eminentment femení.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut