Madrid

El jutge amplia la imputació a la direcció de Batasuna per condicionar la pau a determinats factors

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha ampliat la imputació per amenaces terroristes contra vuit membres de la Mesa Nacional de Batasuna. Els fets concrets que motiven aquesta decisió són, segons el magistrat, la presentació per part de l'organització abertzale d'una "comissió negociadora" i les declaracions que es van fer durant aquest acte, les declaracions del dirigent Joseba Permach condicionant el manteniment de l'alto el foc a la creació de la mesa de partits i les afirmacions fetes per membres d'ETA en l'entrevista concedida per la banda al diari "Gara".

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska considera que les últimes declaracions de membres de Batasuna i d'ETA podrien constituir un delicte d'amenaces terroristes. Les paraules a què fa referència el jutge posaven la creació d'una taula de partits com a condició perquè es mantingui l'alto el foc permanent. Segons el jutge, aquestes declaracions serien un delicte perquè es fa dependre "explícitament" el cessament de la violència d'ETA "d'uns determinats factors, i s'intenta generar un temor racional en la societat, en cas de sostreure's a la voluntat de qui materialitza tals expressions".

Per això, el jutge Marlaska ha ampliat l'acte que ja tenien vuit dirigents de Batasuna, entre els quals hi ha Arnaldo Otegi, citats a declarar la setmana que ve. El jutge afegeix en aquesta resolució la reunió de Batasuna de la setmana passada a Pamplona, on van crear una "comissió negociadora" per al futur procés de pau que hauria de participar en una mesa de partits, que segons ells s'ha de constituir si es vol que segueixi vigent l'alto el foc permanent.

També hi inclou les declaracions d'ahir del portaveu de Batasuna, Joseba Permach, que advertia que aquest procés de pau podria quedar bloquejat si els vuit membres de Batasuna que han de declarar són empresonats. En el mateix sentit, el condicionament del procés de pau a determinats factors, Fernando Grande-Marlaska inclou en l'acte l'entrevista que ETA va concedir al diari "Gara" el 14 de maig.

Precisament el diputat del PP Jaime del Burgo ha presentat avui una denúncia a la comissaria del Congrés dels Diputats instant la Fiscalia General de l'Estat a actuar contra Arnaldo Otegi i altres membres de l'organització abertzale per l'acte de presentació de la comissió negociadora impulsada per Batasuna.

Els dirigents abertzales estan citats a declarar els dies 31 de maig i 1 de juny per no respectar la suspensió d'activitats de Batasuna decretada al gener passat i convocar un acte per presentar la nova Mesa Nacional de Batasuna.

Fernández de la Vega diu que cal respectar la independència judicial

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, no ha volgut polemitzar sobre aquest tema i s'ha limitat a demanar la col·laboració del PP en el procés de pau i a expressar confiança en l'estat de dret. De la Vega ha afirmat que el poder judicial actua amb "normalitat" i la fiscalia, amb "independència". En relació amb les declaracions de Permach ha dit que el govern no està "disposat a polemitzar amb una organització il·legal" i que per tornar a la legalitat Batasuna "ja sap el que ha de fer".

Anar al contingut