El primer ministre italià, Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Roma

El govern italià vol reduir el nombre de parlamentaris

El govern que presideix Silvio Berlusconi prepara un projecte de llei de reforma constitucional per reduir el nombre de diputats i senadors fins a 250 en cada cas. A més, n'establiria la remuneració en base a la seva participació efectiva en els treballs de les cambres.

Actualitzat
El titular de la Simplificació Normativa, Roberto Calderoli, de la Lliga Nord (LN), ja té a punt un esborrany del projecte de llei, que serà tractat pel Consell de Ministres en les pròximes reunions tot i que el seu contingut s'ha conegut avui.

La idea que portarà Calderoli al govern és reduir de 630 a 250 els diputats de la cambra baixa i de 315 a 250 el nombre de senadors. A més, aquesta segona cambra hauria de tenir un "caràcter federal".

"Els components de la Cambra dels Diputats i del Senat Federal de la República tenen el deure de participar en els treballs de l'assemblea i de les comissions. Reben una remuneració establerta per llei, en mesura corresponent a la seva efectiva participació en els treballs segons les normes dels seus reglaments", diu l'esborrany que el govern ha d'aprovar. D'aquesta manera, la seva remuneració seria fixa amb una mena de "variable de productivitat".

Presidència de la República

El projecte de reforma pretén, a més, que el president de la Cambra dels Diputats assumeixi les funcions del president de la República quan aquest no pugui exercir-les, cosa que fins ara feia el titular del Senat.

El projecte de llei també preveu que el president de la República pugui dissoldre les cambres parlamentàries a petició del cap del govern, cosa que fins ara no passava, i que se suspengui la circumscripció electoral dedicada als italians a l'estranger.

Amb la nova naturalesa federal del Senat que preveu aquest projecte de llei, només serà la Cambra dels Diputats la que podrà votar les mocions de confiança o censura al govern i podrà ser elegit president de la República qualsevol ciutadà que hagi complert els 40 anys, enfront dels 50 exigits ara.

La reforma de l'estructura constitucional d'Itàlia és un dels punts que Berlusconi tenia encara pendents en la seva agenda de govern, al costat dels canvis en el sistema judicial del país. La difusió del contingut d'aquest projecte de llei arriba després que divendres el Parlament va aprovar un pla d'ajust de 79.000 milions d'euros per 2011-2014 que carrega l'estalvi sobre les famílies italianes i pràcticament no toca les despeses dels polítics.


Anar al contingut