Barcelona

Crítiques creuades entre ERC i JxCat pel pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona

Des de JxCat responen a les crítiques d'ERC oferint-los "revertir tots els pactes amb el 155"

RedaccióActualitzat

Crisi de relacions entre ERC i Junts per Catalunya arran del pacte dels postconvergents amb el PSC a la Diputació de Barcelona. El pacte els permetrà governar junts la Diputació de Barcelona i deixa fora les aspiracions d'Esquerra Republicana.

El pacte tancat ahir al vespre farà que el socialistes recuperin la presidència de l'organisme 8 anys després. Segons l'acord entre PSC i JxCat, la presidència serà per als socialistes, que aquest dissabte posaran en marxa el procés per elegir el seu candidat o candidata. Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, es perfila com una de les favorites per presidir la Diputació.

En el pacte es diu que el programa de govern de la Diputació se centrarà en polítiques pròpies d'aquesta administració i que es deixaran de banda altres qüestions, com és el cas del procés sobiranista.

L'aliança del PSC amb Junts per Catalunya no arriba a la majoria absoluta, però sí que suma més que altres pactes possibles. Esquerra, que aspirava a la presidència, està empatada amb 16 escons amb els socialistes. Segons la formació, s'estava negociant amb Junts per Catalunya una proposta igual. 

Junts per Catalunya ha justificat l'acord amb un doble argument. D'una banda, diu que els pactes municipals dels republicans amb els socialistes els han fet sentir alliberats per explorar acords al marge d'Esquerra. I, de l'altra, asseguren que els republicans no els han fet cap proposta per governar junts a la Diputació.

L'acord, segons els republicans, deixa molt tocada la confiança entre els dos socis de govern a la Generalitat. El president del grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià, acusava directament Junts per Catalunya de rebutjar un acord amb ERC i haver preferit un amb "el PSC d'Illa i Zaragoza":

"Tenien una proposta per pactar amb Esquerra que era, com a mínim, igual que la que han acabat signant amb el PSC. Per tant, tenien la llibertat per escollir. I quan ha arribat l'hora, aquells que sempre ens donen lliçons de "no surrender", de "jugades mestres", doncs avui pacten amb el PSC i li entreguen la tercera institució del país."

Sabrià creu que regalar la tercera institució del país als socialistes és un error garrafal i dubta que els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra hi estiguin d'acord. Afegeix que la confiança en Junts per Catalunya queda molt tocada. El portaveu d'Esquerra espera que Junts per Catalunya canviï d'opinió abans de dijous, dia del ple de constitució de la Diputació:

"Les confiances passen, clarament, un mal moment. No voldria dir res mes. Les hores i les possibilitats de rectificar doncs poden ressituar-ho tot. Però és cert que avui la confiança està en una situació molt delicada."

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha dit aquest matí a Catalunya Ràdio que Carles Puigdemont estava al cas del pacte de Junts per Catalunya amb el PSC a la Diputació de Barcelona:

"El president Puigdemont forma part de l'espai de Junts per Catalunya, és el nostre líder polític i, com tots els nostres líders, estan al cas dels diferents acords. Som una organització que es coordina i s'organitza i es prenen les decisions conjuntament."
 

El diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases responia a Sergi Sabrià oferint posar "el comptador a zero arreu" i "revertir tots els pactes amb el 155":

 


Des de Junts per Catalunya, el conseller Jordi Puigneró ha recordat que han estat "la formació que més ha reclamat la unitat de les forces independentistes" i ha recordat pactes municipals que ha fet ERC on ha deixat de banda Junts:

"JxCat hem estat els garants de la unitat. Hem defensat la unitat des del primer dia. Ho defensavem amb llistes unitàries tant en les eleccions del 21 de desembre com a les europees o a les municipals. A l'Ajuntament de Barcelona hem defensat llistes unitàries. Per tant no es pot posar cap ombra de dubte sobre la voluntant de Junts per Catalunya de defensar la unitat de l'independentisme."

"A la meva ciutat, Sant Cugat del Vallès, va haver-hi un pacte d'ERC amb el PSC i la CUP. I això no ha significat que es trenqui l'acord de govern a Catalunya. Estic convençut que tampoc passarà això amb aquest pacte que s'ha produït a la Diputació."

 

El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, o la diputada Laura Borràs, en la mateixa línia, ofereixen a Esquerra revertir "a tot arreu" els pactes amb el PSC:

 


Borràs diu que qui està "en contra de pactar amb els del 155 ho estem arreu":

 


Des d'ERC, l'alcalde de Moià i encara vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, no dona la negociació d'un possible pacte alternatiu per tancada i lamenta aquest acord amb els socialistes. Guiteras descarta que, si es confirma el pacte de JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona, això comporti un trencament del pacte dels partits del govern de la Generalitat:

"ERC és un partit seriós que mira més enllà del curt termini, que és el que em sembla que ha fet JxCat en aquest pacte amb els socialistes. Evidentment que les coses no seran iguals, però d'això a parlar d'un trencament de pacte... nosaltres som seriosos."



 

 

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCEleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut