Gràcies a aquest acord, els socialistes podran recuperar la presidència d'aquesta administració
Gràcies a aquest acord, els socialistes podran recuperar la presidència d'aquesta administració
Barcelona

El PSC i JxCat arriben a un acord per governar la Diputació de Barcelona

La presidència recaurà en els socialistes, que durant els pròxims dies decidiran el candidat o candidata

Actualitzat

El PSC i JxCat han tancat un pacte per governar junts la Diputació de Barcelona. La presidència recaurà en els socialistes, que durant els pròxims dies decidiran el candidat o candidata.

En el document, a què ha tingut accés EFE, les dues forces acorden la seva presència en el govern i destaquen "la singularitat de la vida local". A més, recalquen que se centraran en les polítiques pròpies d'aquesta administració, deixant de costat qüestions d'una altra índole, en què poden tenir posicions diferenciades.

 

 

Amb aquesta aliança, el PSC i JxCat neutralitzen ERC, que era l'altre aspirant a presidir la Diputació, tenint en compte que a les eleccions municipals del 26 de maig van empatar a 16 seients amb els socialistes.

L'aliança del PSC i JxCat no arriba a la majoria absoluta, però sí que suma més que un eventual pacte entre ERC i els Comuns, aquests últims amb cinc representants, per la qual cosa s'imposarien en una votació per majoria simple.

 

 

Els socialistes recuperen la presidència

Gràcies a aquest acord, que arriba quan falta menys d'una setmana per al ple de constitució de la Diputació, els socialistes podran recuperar la presidència d'aquesta administració.

JxCat no tenia cap possibilitat de retenir la presidència perquè va obtenir només set representants, que els feien determinants per decantar la majoria a favor del PSC o d'ERC. Finalment han optat pels socialistes en detriment dels seus socis a la Generalitat.

 

 

El document que han signat aquest divendres el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, i el president del PDeCAT, David Bonvehí, explica com funcionarà el pròxim govern supramunicipal: el cartipàs recollirà la distribució de funcions entre totes dues formacions.

A partir d'aquí, es constituirà una comissió de treball "paritària" per "fer el seguiment constant de la consecució dels objectius més estratègics en la definició dels reptes dels governs locals de la demarcació".

Per poder respondre satisfactòriament a les necessitats dels ajuntaments que estan sota el seu àmbit d'actuació, el PSC i JxCat es comprometen a elaborar un Pla d'Actuació de Mandat per al període 2019-2023. En aquest pla es crearan "els mecanismes i el mètode que permeti generar aquest instrument en correspondència amb les necessitats dels ajuntaments".

ERC qualifica l'acord d'escàndol

Esquerra Republicana ha criticat que la presidència d'una institució com la Diputació de Barcelona acabi en mans socialistes. El republicà Sergi Sabrià ha publicat un tuit qüestionant si l'acord és una jugada mestra o un entreteniment, amb icones de crispetes.

Sabrià, en declaracions al programa Més 324, ha explicat que JxCat tenia "una proposta per pactar amb Esquerra que era, com a mínim, igual que la que han acabat signant amb el PSC".

"Tenien la llibertat per escollir i quan ha arribat l'hora, aquells que sempre ens donen lliçons de jugades mestres, avui pacten amb el PSC i li entreguen la tercera institució del país."

Tot i això, el republicà ha apuntat que "tot podria canviar" d'aquí al dijous vinent, moment en què s'ha de prendre la decisió.

"Potser Convergència podria tenir un atac de seny d'aquí a dijous de la propera setmana, tot pot ser. En tot cas, tenen una proposta exactament igual per part d'ERC."

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
Anar al contingut