Com serà Sant Jordi a Barcelona: rècord de parades, que tornaran a omplir tota la Rambla

Serà la primera diada en què els llibreters hauran de pagar i es preveu multitudinària, perquè caurà en un dia feiner

RedaccióActualitzat

"Vendre llibres sempre ha estat una activitat mercantil", segons Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre. Aquest serà el primer Sant Jordi en què les parades de llibreters i editors al centre de Barcelona pagaran per ocupar el carrer el 23 d'abril. Un preu "moderat", segons el president del Gremi de Llibreters de Barcelona, Èric del Arco: 80 euros per una parada de 6 metres si ets agremiat, 100 euros si no ho ets. 

"El copagament ha vingut per quedar-se?", s'ha preguntat a la roda de premsa. Del Arco ha respost de forma concisa: "Sí... però obrirem una reflexió de com ha anat un cop passi la festa."

Els gremis professionals i les administracions defensen el pagament argumentant les despeses de serveis com la llum o la seguretat en una festa multitudinària que treu al carrer més d'un milió de persones només a Barcelona.

La mesura ha estat acceptada per la majoria de professionals, tot i algunes crítiques que parlen de pervertir el caràcter 100% popular de la festa

Com serà Sant Jordi: més parades i més firmes en el primer dia del llibre de pagament
Parada de llibres a Barcelona el Sant Jordi de 2023 (ACN/Jordi Borràs)

Primer Sant Jordi feiner des de la pandèmia

Serà el primer Sant Jordi que cau en un dia feiner des de la pandèmia. La Cambra del Llibre de Catalunya, que agrupa els gremis i associacions d'editors, llibreters, distribuïdors i de la indústria gràfica de Catalunya, pronostica un dia del llibre i de la rosa molt participatiu perquè han augmentat les parades de llibres a Barcelona.

El president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, creu que enguany "en escaure's en un dimarts feiner, la diada serà més local i repartida arreu del país, ja que la gent ho celebrarà en el seu lloc de residència o de treball".

Una festa organitzada amb "passió i esforç" per tot el sector del llibre. "Tenim la millor festa del món i, si l'haguéssim d'inventar, no la podríem fer millor.  Volem que Sant Jordi sigui tot l'any", segons Natàlia Garriga, consellera de Cultura. 
 

Nou rècord de parades

Barcelona aposta per la descentralització aquesta diada de Sant Jordi, per fer la festa menys densificada, amb la presència de més espais repartits en set districtes de la ciutat per primera vegada. Segons la Cambra, això demostra la voluntat de fer la diada "més accessible i més segura", a banda de poder donar cabuda a tothom, tant a públic com a paradistes. 

"L'objectiu és fer la festa com menys densificada millor. La distribució en barris permetrà assumir amb totes les garanties el repte d'organitzar una festa d'assistència massiva en un dia entre setmana i, per tant, de gestió més complexa atès l'augment de desplaçaments derivats de l'activitat ordinària de feina, escola, comerç..."

S'ha tornat a batre el rècord de nombre de paradistes. N'hi haurà 336 de llibres, quan el 2017 no arribaven a les 190. Seran 16 més que l'any passat, a més d'un centenar de parades davant de llibreries --que s'instal·laran en els dies previs a Sant Jordi--, així com altres zones tradicionals, com la Rambla.

Pel que fa a la signatura d'autors, n'hi haurà 214, una més que el 2023.

La gran novetat del Sant Jordi a Barcelona serà la plena recuperació de la Rambla, amb parades de llibres "de Canaletes fins a Santa Mònica". És un espai simbòlic perquè allà va néixer la festa als anys 30 del segle XX. L'ús de la Rambla va quedar restringit per l'impacte que va suposar l'atemptat del 17A de 2017 i pels anys de la pandèmia.

La covid va marcar l'inici d'una nova etapa de la festa amb l'habilitació de l'illa literària de Passeig de Gràcia, avui plenament consolidada. Aquest any també s'ampliarà el tram del carrer Gran de Gràcia ocupat amb parades: s'estendrà des dels Jardinets fins a la Travessera de Gràcia. 

A Barcelona ciutat també pren protagonisme la biblioteca Gabriel García Márquez, considerada la millor biblioteca del món, amb parades que se situaran al davant. Serà el lloc on, el dia 22, 3Cat farà la foto amb els autors premiats l'últim any i també el pregó de les Biblioteques de Barcelona. 

Com serà Sant Jordi: més parades i més firmes en el primer dia del llibre de pagament
Parades de llibres de Girona el 23 d'abril de 2023 (ACN/Ariadna Reche)

Pel que fa a Catalunya, la gran novetat és la recuperació de la Rambla de Girona, abandonant el recinte de La Copa a la Devesa, que s'havia ocupat, per motius de seguretat, a partir de la pandèmia. 
 

Sense rànquing dels més venuts

Una altra de les novetats d'aquest any serà l'anunci dels llibres més venuts al final de la jornada, una llista tot sovint qüestionada perquè es feia a correcuita i amb la consegüent falta de rigor. El Gremi de Llibreters només publicarà el 23 d'abril "tendències" amb un primer llistat de títols. No serà un rànquing, només una orientació dels llibres amb més vendes.

El dia 29 el Gremi de Llibreters publicarà una llista definitiva, un cop processades les vendes reals a llibreries i a les parades al carrer. 

ARXIVAT A:
Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut