Madrid

Cifuentes hauria obtingut un màster d'una universitat pública amb notes falsificades

Dues assignatures es van convertir de "no presentada" en "notable" dos anys després

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, del PP, hauria aconseguit de manera fraudulenta un màster universitari dels dos que té.

És el que assegura una informació periodística del digital generalista eldiario.es, que ha investigat el seu recorregut acadèmic a la Universitat Rey Juan Carlos, la URJC.

Segons aquesta informació, publicada aquest dimecres, Cifuentes va cursar entre el 2011 i el 2012 el màster en Dret Autonòmic d'aquesta universitat, però no el va acabar, sinó que li van quedar pendents dues assignatures que suposaven la meitat del màster.

De "no presentada" a "notable"

Dos anys després, el 2014, el "no presentada" d'aquestes assignatures al seu expedient es van convertir en "notable", gràcies a un simple canvi informàtic efectuat per una funcionària d'un altre campus de la URJC.

Eldiario.es assegura que abans d'aquest canvi Cifuentes no es va tornar a matricular de les assignatures, sinó que es va limitar a pagar les taxes corresponents a l'obtenció del títol.

En la recerca periodística corresponent, l'autora del reportatge diu que ha parlat amb el professor d'una de les assignatures, la dedicada al finançament de les comunitats autònomes, de tres crèdits, que no ha volgut respondre a les seves preguntes i l'ha adreçada a "les autoritats de la universitat".

24 crèdits de 60

La universitat tampoc ha aclarit qui va ser el tutor ni qui constituïa el tribunal examinador de l'altra assignatura, el treball de final de màster, que suposa 24 dels 60 crèdits totals del màster.

El canvi de les dues notes es va fer en el mateix moment quan, de fet, per poder començar el treball, abans cal haver aprovat totes les altres assignatures.

 

Cifuentes va ser nomenada delegada del govern espanyol a Madrid el gener del 2012, poc després de començar el màster a la URJC. Va ser-ho fins al 2015, quan es va convertir en presidenta de la comunitat autònoma.

La URJC és una universitat pública fundada fa poc més de vint anys per la Comunitat de Madrid i, a més de a la capital, té campus i seus en altres localitats de la comunitat autònoma.

"Error de transcripció"

L'actual rector de la URJC, Javier Ramos, ha convocat una roda de premsa aquest mateix dimecres, durant la qual ha assegurat que la informació d'eldiario.es és errònia.

El motiu, segons ha dit Ramos, és que va haver-hi un "error de transcripció" a l'hora d'introduir les notes de Cifuentes al sistema informàtic, i que van quedar mal reflectides.

 

Ramos ha assegurat que Cifuentes sí que va cursar les dues assignatures, i que quan va ser el moment d'expedir el títol es va detectar l'error.

En la roda de premsa hi havia els dos professors de les dues assignatures, que han corroborat les paraules del rector, i també s'han donat detalls del treball de final de màster i també del tribunal que l'hauria qualificat.

La germana hi treballa

Segons eldiario.es, la relació personal de Cifuentes amb la URJC no es limita a aquest cas: una germana seva, Margarita, que hi treballava com a administrativa, s'hauria convertit en professora visitant de manera també fraudulenta.

Això hauria passat gràcies a l'ús per part de l'exrector Fernando Suárez de procediments excepcionals aplicats de manera irregular, perquè la germana no compleix els requisits que els justifiquen.

Fernando Suárez, que va ser rector entre el 2013 i el 2017, no es va presentar a la reelecció després de ser acusat d'almenys deu plagis de grans dimensions, molts dels quals van ser posteriorment provats.

Podem i PSOE demanen explicacions i la dimissió de Cifuentes

Després de fer-se públic aquest presumpte frau acadèmic, els partits polítics de l'oposició han reaccionat immediatament. El més dur ha estat Podem, que ha demanat la dimissió de Cifuentes. Ho ha dit el líder màxim Pablo Iglesias, que ha reptat Ciutadans a retirar-li el suport.

També ho ha demanat Ramón Espinar, secretari de Podem a la Comunitat, mentre que Íñigo Errejón, més moderat, ha reclamat explicacions a la presidenta i ha recordat que un ministre alemany va dimitir per una informació similar.

El PSOE regional, per boca del seu portaveu Ángel Gabilondo, també ha demanat un "aclariment explícit i convincent" sobre la informació d'eldiario.es.

L'expedient de la URJC ho explicarà

L'entorn de Cifuentes ha assegurat que està demanant tota la informació sobre el seu expedient acadèmic a la URJC per aclarir el cas.

Ho ha dit el seu conseller de presidència al govern autonòmic, Ángel Garrido, que ha assegurat que així quedarà "aclarida" la polèmica.

ARXIVAT A:
PPCristina Cifuentes
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut