L'escriptora Assumpta Montellà amb el seu nou llibre 'Via morta'
L'escriptora Assumpta Montellà amb el seu nou llibre 'Via morta'

Assumpta Montellà publica la seva primera novel·la de ficció ambientada a Portbou

ACN Barcelona - La historiadora i escriptora Assumpta Montellà (Mataró, 1958) ha publicat la seva primera novel·la de ficció ambientada a Portbou. Porta per nom 'Via morta' i narra la història d'un grup de personatges que conflueixen, durant uns dies i de forma casual, en aquesta localitat altempordanesa, on la mort d'un d'ells els acabarà unint a la força. En una entrevista a l'ACN, Montellà explica que un dels aspectes distintius és que els protagonistes "arranquen de persones reals", a qui va anar a conèixer per inspirar-se en les seves històries. Pel que fa al gènere, l'autora aposta per estrenar-se en la novel·la negra, com a resultat d'un procés creatiu que ha vist la llum després de dos anys.

La trama gira al voltant de la Carol Cabot que es refugia a Portbou després d'una ruptura sentimental que encara té esperances que revifi. La protagonista és una historiadora que fa una recerca sobre Walter Benjamin i que, sense voler, es troba al mig d'una circumstància que la farà córrer per poder salvar la vida. "Ens agraden aquestes històries perquè, en el fons, sempre hi ha una part fosca en la qual les persones se senten reflectides quan llegeixen, sigui per horroritzar-se, o per entendre que l'itinerari de l'ànima humana és molt més llarg del que ens pensem", assenyala Montellà.

La idea de fer una novel·la negra va sorgir durant la pandèmia, amb la intenció de "divertir-se", però també de "posar-se a prova" en un nou gènere, després de l'èxit de 'La Maternitat d'Elna' (Ara Llibres, 2005). En aquest cas, tot i ser una novel·la amb un "ventall tràgic", l'objectiu de Montellà és que el lector "quedi atrapat per la història" que, a diferència de l'altre llibre, "no busca una reflexió".

Pel que fa a l'escenari, tenia clar que havia de ser Portbou, el lloc "on va morir el gran filòsof Walter Benjamin" que també apareix al llibre. "La seva història em va donar peu a convertir-la en el punt de partida de la novel·la, en un poble de frontera, on hi ha moltes històries i molts silencis", detalla, "vaig pensar que podia ser un bon lloc". Finalment, en quant al títol de 'Via morta' assegura que "té un sentit" que es pot intuir, però que no serà fins la darrera pàgina quan es vegi del tot clar.

Anar al contingut