Londres

Amnistia Internacional denuncia les violacions dels drets humans emparant-se en la lluita antiterrorista

L'Iraq és un dels països que més vegades apareix en l'informe anual d'Amnistia Internacional sobre els drets humans. El que passa a l'Iraq, la mort diària de civils, és l'exemple del fracàs de la guerra contra el terror impulsada pels Estats Units. A més, segons l'organització, els EUA estan utilitzant la tortura o les detencions il·legals amb la connivència o la participació d'altres governs, com ara el Regne Unit.

Actualitzat

Els drets humans han estat sovint, durant el 2005, víctimes de les estratègies nacionals de seguretat dels governs, segons ha denunciat Amnistia Internacional (AI). L'organització, que ha presentat el seu informe anual a Londres, afirma que molts països participen en les polítiques abusives dels Estats Units en la guerra contra el terrorisme, o es fa ús de la tortura i les detencions secretes.

Al text també es denuncia que al final del 2005, unes 14.000 persones que havien estat detingudes pels Estats Units i els seus aliats durant operacions militars a l'Iraq i l'Afganistan, continuaven retingudes en centres de detenció nord-americans. D'aquestes, més de 1.400 persones estaven recluïdes des de feia més d'un any.

Tortura

Amnistia certifica que hi ha indicis de tortura i maltractaments a mans de les forces de seguretat iraquianes. Alguns dels mètodes de tortura consistien a penjar la víctima dels braços, cremar-la amb cigarrets, colpejar-la, aplicar-li descàrregues elèctriques, escanyar-la, fracturar-li les extremitats i abusar-ne sexualment. AI assegura haver rebut informes de tortura i maltractaments en centres de detenció secrets, comissaries de policia i centres de detenció oficials a diferents parts del país. L'informe també fa constar l'existència d'informes que la força multinacional torturava o maltractava detinguts.

Els grups armats que lluiten contra les forces multinacionals també ocupen un espai en l'informe. L'ONG certifica que aquests rebels han comès greus abusos contra els drets humans, que constitueixen crims de guerra i contra la humanitat. Segons informes, centenars de civils, inclosos traductors, conductors i altres persones contractades per la força multinacional, han estat objecte d'atacs en ser considerats "col·laboradors".

D'altres, entre ells funcionaris civils, càrrecs públics, jutges i periodistes, han estat en el punt de mira dels grups armats per la seva vinculació amb l'administració iraquiana. I d'altres, han estat perseguits per pertànyer a determinats grups religiosos i ètnics.

També hi ha hagut civils morts i ferits en atemptats amb cotxe bomba i atemptats suïcides indiscriminats contra la policia i les forces governamentals iraquianes i contra els combois militars i les bases de la força multinacional.

Indicis per a l'optimisme

Tot i la situació del 2005, Amnistia assegura que hi ha indicis que permeten ser optimistes de cara a l'informe d'aquest any. Entre els motius, l'informe cita la mobilització de la societat civil en la lluita contra la pobresa i a favor dels drets econòmics i socials, l'arrest domiciliari de l'exdictador xilè Augusto Pinochet i la detenció de l'expresident peruà Alberto Fujimori.

Així mateix, es destaquen les investigacions obertes pel Consell d'Europa i el Parlament Europeu sobre la participació europea en les "entregues extraordinàries" dirigides pels EUA.

En les seves recomanacions, Amnistia ha tornat a sol·licitar el tancament del centre de detenció de Guantánamo i l'alliberament o processament de les persones allà retingudes. També ha demanat a l'ONU i a la Unió Africana que posi fi als morts i desplaçaments causats pel conflicte de Darfur.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut