Mapa del Regne Unit. Font: Google

Al Regne Unit manté l'avís per pluja fins dissabte

Les fortes pluges dels primers 10 dies de juliol multipliquen per 2,5 la pluja normal d'un mes de juliol al Regne Unit.

Néstor GómezActualitzat
Només han passat 10 dies des que va començar el mes de juliol i en algunes zones del Regne Unit els surt l'aigua per les orelles. Les fortes i persistents pluges han fet que algunes àrees acumulessin tanta aigua com per multiplicar per 2,5 la pluja normal de tot el mes, això en només 10 dies.

El cas més destacat és el de l'illa de Portland, on s'ha registrat 97 mm, quan l'habitual de tot el mes de juliol és de només 34 mm, cosa que implica una diferència d'un 283%.










Però aquest temps gris i plujós no és exclusiu d'aquest mes. Ja durant el mes de juny les pluges van ser les més importants de tota la història des que hi ha registres i el sol va ser molt car de veure, i ho continuarà sent durant els propers dies.

El perquè d'aquesta situació
Si recordem, ja durant el mes de juny parlàvem de la família de pertorbacions situada al Regne Unit i que juntament amb l'anticicló situat a Sardenya Catalunya patia les conseqüències d'una onada de calor. Durant aquelles jornades tòrrides de casa nostra, les pluges anaven fent i fent a les Illes Britàniques. L'onada de calor va marxar de Catalunya i l'anticicló es va desplaçar cap als Balcans, però en canvi la família de pertorbacions segueix ancorada a la Gran Bretanya descarregant a diari pluges. El tòpic de dies grisos i amb pluges adquireix ara tot el seu valor.

10 dies més de paraigua
Podríem dir que el pitjor de tot és el pronòstic de cara als propers dies. S'esperen pluges gairebé a diari que escombraran tot el país fins d'aquí a 10 dies. Entre tanta nuvolada i pluja, hi haurà algunes ullades de sol, potser diumenge, però ja diem que seran escasses. Si teniu previst viatjar al Regne Unit, no us descuideu el paraigua.

Davant aquesta situació de pluges persistents el Met Office, servei meteorològic anglès, manté els avisos activats per pluja a la meitat sud del país fins dissabte inclòs.

Efemèride
Fa tot just 100 anys, el 1912, va ser un dels estius més humits de la història del Regne Unit, on a Cornwall i Norfolk van rebre 3 vegades més de pluja del que és normal. Un altre estiu molt plujós seria el del 1960.

Si voleu el temps del Regne Unit amb detall, consulteu el Met Office.

Anar al contingut